Реализација значајних инвестиција у Српској

Маријана Миљић
Реализација значајних инвестиција у Српској

БAЊA ЛУКA - Најзначајније инвестиције у Републици Српској, чија се реализација очекује у току ове године, јесу модернизација и повећање капацитета Рафинерије нафте у Броду, изградња малих хидроцентрала на ријеци Босни у Добоју, те наставак радова на термоелектрани у Станарима.

Ово је јуче у Бањој Луци, послије потписивања меморандума о сарадњи у вези са подстицањем и промоцијом страних улагања у РС са представницима шест локалних заједница, казала министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Јасна Бркић. Она је истакла да ће циљ сарадње са градом Бања Лука и општинама Источно Сарајево, Бијељина, Требиње, Добој и Приједор бити да се заједничким радом добије што више страних инвестиција.

- Намјера нам је да остваримо бар најмање по једну инвестицију у свих шест локалних заједница са којима је потписан меморандум - рекла је Бркићева и додала да је у прошлој кризној години дошло до пада директних страних улагања у Српску.

Истакла је да је за РС изузетно важно што задржава интересовање страних инвеститора, јер има бројне предности које ће у том погледу сигурно моћи да искористи.

Бркићева је подсјетила да је Министарство било предлагач Стратегије привлачења и развоја директних страних улагања у РС , коју је парламент Српске усвојио у јуну прошле године.

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић рекао је да ће се привлачењем страног капитала и градњом инвестиција створити и бољи услови запошљавања већег броја људи, те да ће допринијети подизању квалитета услова живота и самом развој локалне заједнице.

Начелник општине Источно Сарајево Винко Радовановић нагласио је да је привлачење страних инвестиција стратешки интерес овога града.

- Град Источно Сарајево има развијен туризам, енергетику, индустријске зоне, али проблем је у недостатку финансијских средстава. Надамо се да ћемо уз помоћ ове сарадње привући инвеститоре да улажу у нашу општину - рекао је Радовановић.

Требиње

Начелник општине Требиње Доброслав Ћук казао је да је за спровођење овог меморандума значајно што ће неке од законских регулатива бити промијењене.

- Страна улагања ће и те како допринијети развоју општине и запошљавању нових радника, с обзиром на то да је инвестирањем у фабрику кондиторских производа "Цирка" у вриједности око 17 милиона, омогућила отварање значајног броја радних мјеста - рекао је Ћук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана