Развојна агенција РС лани подржала више од 350 предузећа: Предузетничке вјештине пут до успјеха

Јана Кезић
Развојна агенција РС лани подржала више од 350 предузећа: Предузетничке вјештине пут до успјеха

БАЊАЛУКА - Развојна агенција Републике Српске током протеклих година подржала је огроман број пословних субјеката, од почетника у послу до малих и средњих предузећа док су лани подржали њих више од 350.

Директор Развојне агенције РС Маринко Ђукић рекао је за “Глас Српске” да међу тим предузећима има и иновативних и предузетника са специфичним производима и услугама, често ријетким на нашим просторима.

- Кроз Акцелератор програм до сада смо подржали више од 100 почетника у послу са подручја цијеле Српске - рекао је Ђукић.

Они су, како каже, кроз интензивну двомјесечну обуку и менторинг стекли неопходна предузетничка знања и вјештине за успјешно покретање посла, а њих 50 добило је и новчане и друге награде чија је вриједност већа од 90.000 КМ.

- Услугу менторинга, што је новина на нашим просторима, добила су 53 пословна субјекта у РС захваљујући чему су отклонили одређене недостатке у свом пословању и унаприједили га у различитим сегментима - рекао је Ђукић.

Захваљујући подршци Шведске агенције за међународни развој и сарадњу - СИДА у БиХ је успостављен “Challenge to Change” програм који, како каже, проводе Развојна агенција РС и Сарајевска регионална развојна агенција.

- Реализација пројекта је при крају, а у претходних пет година кроз пројекат је подржано чак 75 пословних субјеката из РС бесповратним средствима у износу око 3,5 милиона КМ. Захваљујући реализацији њихових иновативних пројеката отворено је 317 нових радних мјеста, а задржано 1.979 - рекао је Ђукић.

Директор паљанске фирме “Грач - малч” Ђорђе Грачанин каже да је још као студент Економског факултета био упознат са програмом који спроводи Развојна агенција РС те се када је дошао на идеју да се бави производњом малча, пријавио на конкурс.

- Прошли смо пословну едукацију, а моја идеја је изабрана за најбољу. Добио сам подстицај од Развојне агенције РС и крајем октобра прошле године покренуо дјелатност - рекао је Грачанин.

Подршку је добило и предузеће “ЗТ Комерц” из Приједора које производи челичне склопове и конструкције.

 - Преко “Challenge to Change” добили смо одређени грант и нову машину, а са Развојном агенцијом у Приједору смо у свакодневном контакту и увијек нас обавјештавају о новим огласима за додјелу грант средстава - рекао је директор те фирме Зоран Топић.

Сарадњом са Развојном агенцијом задовољни су и у бањалучкој фирми "Bawariamed” која се бави производњом гинеколошких столица.

- Када смо Развојној агенцији РС доставили потребну документацију они су подржали наш пројекат и финансијски помогли - рекла је Милица Дулић из овог предузећа, додајући да им је то много значило те да своје производе извозе у Ирску, Њемачку, па чак и на Малдиве. Сваком би, како каже, препоручила сарадњу са Развојном агенцијом РС, јер су увијек на располагању за све недоумице.

Менторинг

Маринко Ђукић каже да је услуга менторинга бесплатна за кориснике, а проводи се по јапанској методологији која је једна од најуспјешнијих на свијету.

- Захваљујући подршци Јапанске агенције за међународну сарадњу - ЈИЦА, Развојна агенција РС систем менторинга успоставила је прије 2018. године и он веома добро функционише. Сертификовано је 45 ментора у већем броју локалних заједница у Српској који сада самостално могу пружити ову услугу заинтересованим предузећима и предузетницима - рекао је Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана