Развојем енергетике до привредног раста

Глас Српске
Развојем енергетике до привредног раста

БAЊA ЛУКA - Република Српска је опредијељена да дође до документа који ће у идућих 20 година дати смјернице за развој енергетике, односно енергетске независности РС, као једног од основних покретача привредног раста.

Ово је у петак, послије радионице на тему "Стратегија развоја енергетике РС до 2030. године", казао помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Љубо Гламочић.

На радионици је расправљано о даљем развоју енергетике у Српској, у смислу изградње нових енергетских објеката и дјелатности у области гасификације.

- Један од приоритета стратегије је топлификација још једног броја локалних заједница у РС, јер тек 12 одсто већих средина има ријешен проблем организованог снабдијевања топлотном енергијом - рекао је Гламочић.

Истакао је да је извођач пројекта конзорцијум састављен од Енергетског института "Хрвоје Пожар" из Загреба и Економског института Бања Лука и да би радна верзија стратегије требало да буде завршена до краја године.

Он је рекао да се 2009. година у РС сматра једном од најуспјешнијих у производњи електричне енергије, додавши да је планирана производња око 5.500 гигават часова, од чега је 3.100 из термоелектрана, а из хидроелектрана 2.600 гигават часова.

Директор бањолучког Економског института Душко Јакшић рекао је да РС има проблема са економским развојем и потребу да га убрза, како би постала равноправан партнер за будуће европске интеграције.

- Српска је један од ријетких економских субјеката у окружењу који има одређене вишкове електричне енергије. Основни циљ стратегије је да се види да ли расположиви ресурси и извори енергије омогућавају брзи развој РС - рекао је Јакшић.

Директор загребачког Енергетског института "Хрвоје Пожар" Горан Гранић казао је да је рад на стратегији започео прије три мјесеца и да ће резултат тог рада бити два документа, аналитика могућности развоја енергетике и текст стратегије, који ће садржавати битне чињенице о правцима развоја.

- Српску до 2030. године видимо као регију у оквиру БиХ која ће бити дио ЕУ - рекао је Гранић.

Раст

Душко Јакшић је додао да је од 2000. године до данас остварена завидна динамика раста бруто друштвеног производа РС од шест одсто. Нагласио је да су у стратегији, као основ, постављена два сценарија развоја. По једном, БДП би у РС у идућих 20 година требало да расте по просјечној стопи од 6,5 одсто, што је захтјеван циљ, јер цијела Европа биљежи стопу раста од 1,5 до два, а сусједне земље од три до четири одсто. Други, реалнији сценарио подразумијева високих четири одсто бруто друштвеног производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана