Размјену коче астрономске цијене превоза

Милијана Латиновић
Размјену коче астрономске цијене превоза

БАЊАЛУКА - Робна размјена БиХ и Кине иде узлазном путањом, након свих проблема које је наметнула пандемија вируса корона, а иако су могућности добављања робе веће, због астрономских цијена транспорта привредници издвајају неколико пута веће суме новца за контејнерски превоз.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је у претпандемијској 2019. години БиХ у Кину пласирала производе вриједне нешто више од 30 милиона марака, док су у истом периоду из најмногољудније земље свијета на наше тржиште стигли разни производи вриједни више од 540 милиона КМ.

У првих пет мјесеци ове године БиХ је у Кину извезла робу вриједну скоро 22 милиона марака, од које највише дрво и производе од дрвета, те цинк и намјештај.

Статистика показује да је БиХ у истом периоду из те земље Далеког истока увезла разне производе вриједне готово 302 милиона марака.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ  Здравко Маринковић рекао је за “Глас Српске” да је 2020. била година застоја усљед пандемије вируса корона, прошла је била година опоравка, док бројке показују да бисмо у овој години могли премашити резултате из претпандемијске 2019. године.

- Уколико се тај математички раст настави, извоз робе у Кину до краја ове године могао би достићи 40 милиона марака, што значи да је привредна сарадња коректна и да иде узлазном путањом. Са друге стране, расте и увоз из Кине, с тим што то треба посматрати у контексту значаја кинеског тржишта, не само за нас, већ и за свјетску економију. Кина је нама значајна са аспекта увоза репроматеријала - рекао је Маринковић.

Додао је да скоро 14 пута више увозимо него што извозимо у најмногољуднију земљу, али је једноставно економија БиХ зависна од увоза.

- Било би много боље да правимо већу додатну вриједност на бази репроматеријала које увозимо па да на тај начин, у квалитативном смислу, поправљамо дисбаланс који имамо, не само са Кином, већ у односу на било коју државу - казао је Маринковић.

Додао је да се у односу на протекле двије године поправила могућност добављања робе, али да су цијене превоза драстично веће у односу на раније године, те да све то утиче на конкурентност и производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана