Различит ниво опоравка Европе

Глас Српске
Различит ниво опоравка Европе

БРИСЕЛ - Европске земље опорављаће се у наредној години од глобалне кризе различитом брзином, уз постепено побољшање на тржишту рада, рекао је директор европског одјељења Међународног монетарног фонда (ММФ) Марек Белка, пренијеле су агенције.

Он је истакао да је криза, која је погодила Европу крајем 2008. године била без преседана, те да 2010. неће бити нимало слична 2009. години.

- Сада смо на средини опоравка, али он није веома снажан, иако је јасно да се ситуација поправља. Годином 2010. доминираће изазов постизања равнотеже између наставка подршке привреди и постепеног укидања неконвенционаланих мјера, а посебно финансијских и монетарних - казао је Белка.

Банкарски сектор у Европи још није у добром стању као што би било пожељно, оцијенио је Белка, истичући да су проблеми концентрисани у ограниченом броју институција, тако да би се креатори политике требало да концентришу на њих.

Директор европског одјељења ММФ-а изразио је очекивање да ће тржиште рада почети да се опоравља крајем 2010. и почетком 2011. године, тек послије опоравка пословних активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана