Разговори са ММФ-ом биће успјешно окончани

Ж.Домазет
Разговори са ММФ-ом биће успјешно окончани

СAРAЈЕВО - Разговори са Међународним монетарним фондом (ММФ) требало би успјешно да буду приведени крају, чиме ће се показати да су сви нивои власти у БиХ били кредибилни када је о ММФ-у ријеч, казао је јуче предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић послије сједнице Фискалног савјета БиХ на којој се разговарало са представницима Мисије ММФ-а у БиХ.

Шпирић је додао да се разговори са ММФ-ом настављају и данас гдје ће бити прецизирано шта је то што власти БиХ на различитим нивоима још треба да учине када је ријеч о стенд-бај аранжману.

- Оптимиста сам јер постоји спремност да се смањује јавна потрошња у БиХ и ствара амбијент и законски оквир да оно што се ствара може и да се троши. То је једина гаранција да се смањи ниво јавне потрошње који је нереално бујао у БиХ и да буде сведен на општеприхваћену мјеру - казао је Шпирић.

Он је подсјетио да различити нивои власти требали да постигну одређени дио уштеда како би се јавна потрошња смањила.

- Државни ниво је једини који је испунио своје обавезе. Разумијем ентитете гдје је то јако тешко, јер се ради о социјално осјетљивим питањима - нагласио је Шпирић и додао да сада треба утврдити на који начин се може постићи уштеда која је прописана писмом намјере.

- ММФ хоће да са максималном сигурношћу зна који ће реформски закони наредне године бити спроведени и коју финансијску тежину носе. ММФ интересују кредибилне мјере које гарантују да ће све оно што стоји је у писму намјере, бити и спроведено и реализовано и да ће доћи до смањења јавне потрошње - казао је Шпирић.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда рекао је да се нада позитивном исходу ревизије ММФ, те да ће друга транша кредита бити уплаћена у децембру, како је и планирано.

На састанцима са ММФ-ом данас би требало да се расправља о томе на који начин ће бити завршена ова финансијска година у БиХ, послије чега ће услиједити коначна оцјена о исплати друге транше.

Шпирић је нагласио да је утврђен нацрт буџета институција БиХ за сљедећу годину, те да ће бити велика срећа да приходи буду покривени онако како је нацртом предвиђено.

Синдикат

Представници Савеза самосталних синдиката БиХ јуче су на састанку са Мисијом ММФ-а за БиХ истакли да су одлука Владе ФБиХ да се смање коефицијенти за обрачун плата запослених у државној администрацији, послије ранијег умањења плата од десет одсто, додатно угрожена права радника.

Представници ММФ-а потврдили су да је стенд-бај аранжманом предвиђено укупно смањење јавне потрошње за десет одсто, те да је прошло готово шест мјесеци од почетка реализације утврђених мјера, а да није дошло до очекиваног смањења јавне потрошње, што изазива забринутост у ММФ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана