Разговори о унапређивању трговине

Глас Српске
Разговори о унапређивању трговине

БЕОГРAД - У организацији привредних комора Србије, БиХ и Хрватске у Мостару, данас ће бити одржани разговори привредника те три земље о унапређењу робне размјене, јачању трговинске сарадње и даљој либерализацији тржишта, најавила је Привредна комора Србије (ПКС), пренио је Танјуг.

У саопштењу се указује да се проблем, који може да створи негативне посљедице привредама ових држава, назире у доношењу закона о заштити домаће производње, који предлаже БиХ.

Тим законом предвиђено је увођење пуних царина на увоз одређеног броја пољопривредних производа из Србије и Хрватске, "што представља кршење CEFTA споразума и није у духу либерализације и стварања зоне слободне трговине у региону",  наведено је у саопштењу.

Имајући у виду да је за Србију тржиште БиХ изузетно значајно, неопходно је да се на састанку у Мостару уложе напори за досљедно поштовање одредаба CEFTA споразума, без увођења било каквих ограничења и баријера.

У том циљу потребни су крупнији кораци који развијају не само трговинску сарадњу, већ стварају могућности и за нове, више облике економског повезивања Србије, Хрватске и БиХ, каже се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана