Разговори о електричној енергији произведеној у ХЕ Дубровник

Агенције
Разговори о електричној енергији произведеној у ХЕ Дубровник

Сарајево - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Управа за индиректно опорезивање /УИО/, Независни оператер система и Регулаторна комисија за електричну енергију БиХ залагаће се да електрична енергија произведена у Хидроелектрани /ХЕ/ Дубровник има исти статус као електрична енергије произведена у БиХ.

Ово је закључено на састанку министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића са генералним директором "Електропривреде Републике Српске" Браниславом Милекић о електричној енергији произведеној у ХЕ Дубровник која припада "Електропривреди Републике Српске".

Данашњем састанку у Сарајеву присуствовали су и директор Хидроекелтрана на Требишњици /ХЕТ/ Марко Митровић, представници Министарства индустрије енергетике и рударства Републике Српске, Независног оператера система БиХ и УИО, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Хрватска Електропривреда је 1. новембра 1994.године једностраном одлуком повезала агрегат број један из ХЕ Дубровник у електроенергетски систем Хрватске и тако самоиницијативно нарушила, како технолошки, тако и систем расподјеле електричне енергије ХЕ на Требишњици Прва фаза.

Пуштањем у погон трансформаторске станице ПЛАТ долази до додатне промјене у конфигурацији електричне мреже између БиХ и Хрватске.

Везивањем 220 киловолтног далеквода преко нове трансформатроске станице Плат оба 220 киловолтна далековода постају интерконективна, па је неопходно да се за пласман енергије преко њих обезбиједе прекогранични преносни капацитети, подсјећа се у саопштењу.


Обезбјеђење преносних капацитета углавном захтијева и додатне трошкове, а у екстремним случајевима "загушења" може довести до немогућности пласмана енергије.

Сматрајући ову проблематику врло важном и комплексном и с обзиром на дужину периода у којем се није дошло до рјешења, Министарство спољне трговине и економских односа, предвођено министром Шаровићем, ово питање ће делегирати на ниво Савјета министара БиХ, уз подршку надлежних институција, према надлежним институцијама Хрватске, напомиње се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана