Разговарано о конкретним корацима на побољшању пословања Електропривреде БиХ

Срна
Разговарано о конкретним корацима на побољшању пословања Електропривреде БиХ

Сарајево - Вршилац дужности генералног директора Јавног предузећа "Електропривреда БиХ" Бајазит Јашаревић упознао је данас делегацију Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ са конкретним корацима који су предузети на побољшању пословања "Електропровреде" и рудника у оквиру овог концерна.

Из "Електропривреде БиХ" саопштено је да је, на основу Смјерница Владе ФБиХ, сачињен План пословања овог предузећа за трогодишњи период, као и План мјера за опоравак рудника угља, који би у наредних 18 мјесеци требало да стабилизује пословање у рудницима.

Делегација Владе ФБиХ информисана је и о кључним процесима у "Електропривреди БиХ" - реорганизацији и инвестирању у руднике како би била стабилизована производња угља, а рудници постали самоодрживи.

Било је ријечи и о изградњи замјенских термо-капацитета и производних објеката из обновљивих извора, укључујући когенерацију и редукцију емисија и реструктурисање предузећа у складу са захтјевима ЕУ.

Током састанка истакнута је и важност хармонизације регулативе која се односи на накнаде и дажбине, које се издвајају различитим нивоима власти по основу коришћења капацитета за све привредне субјекте из јавног и приватног сектора.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић, који је предводио делегацију Владе ФБиХ, поново је истакао званичну стратегију Владе ФБиХ, која подразумијева независност електроенергетског сектора и испуњавање обавеза према Енергетској заједници.

Он је указао на важност стабилизације пословања у рудницима, што се директно одражава на економску ситуацију у ФБиХ, као и неопходност реструктурисања рудника и "Електропривреде БиХ" да би били конкурентни на тржишту.

Делегација Владе ФБиХ и управа "Електропривреде БиХ" сагласни су да започете активности на реализацији инвестиционих пројекта треба да буду настављене.

Током сусрета истакнуто је да развој "Електропривреде БиХ" иде у правцу који ће омогућити независност, уз коришћење домаћих ресурса за производњу електричне енергије, прихватљиву заштиту животне средине, заштиту потрошача, те створити претпоставке за привредни раст у смислу конкурентности цијена енергије и отварања радних мјеста.

Делегацију Владе ФБиХ, осим Новалића, чинили су и министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић и помоћник министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Хазима Хаџовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана