Финансијска инјекција за спас домаће производње

Данијела Бајић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - На рачуне ратара у Српској, који су увелико почели са жетвом, у наредних двадесетак дана требало би да легне десет милиона марака, као вид подршке због тешких услова и скупе производње, али и неизвјесности, јер још нема назнака колика би могла бити откупна цијена хљебног жита.

Рекао је то јуче помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саше Лалића и додао да ће новац пољопривредницима бити дозначен најкасније до 15. јула.

На задовољство свих овогодишњи квалитет и принос пшенице је одличан, истакао је Лалић након састанка са представницима пољопривредника и млинско-пекарског сектора, а Српска има довољно складишних капацитета, који ће за ратаре бити бесплатни до 1. августа.

- Произвођачи ће до тада моћи да прате цијену пшенице, да виде да ли ће расти, односно да ли могу да је продају негдје за бољу цијену или ту гдје су је и лагеровали - казао је Лалић и подсјетио да подстицај министарства износи 580 КМ по хектару.

Према ријечима предсједника Удружења млинара РС Зорана Коса пшеница је берзанска роба и на њу се много не може утицати, али охрабрује чињеница да је овогодишњи принос добар.

- Млинаре највише занима заштита домаће производње, јер се увози брашно, највећим дијелом из Србије, по нижим цијенама и то нам прави проблем. Занима нас и квалитет, да то буду сорте са већим процентом протеина, као и да се стимулација производње пшенице врши по квалитету, а не количини - рекао је Кос. 

Да овогодишња пшеница обећава и родом и квалитетом тврди и власник предузећа “Голд МД” Горан Митровић из Доњег Жабара, који се ратарском производњом бави на око хиљаду хектара.

- Вишегодишња улагања у механизацију и капиталне инвестиције, за шта ресорно министарство даје подстицаје сада показују позитивне резултате у производњи. Аграрни буџет је доста велики, сходно укупном буџету и ниједна држава не може много утицати на цијену пшенице, али може ратарима побољшати услове производње - рекао је Митровић.

Представник фирме “Јелена” из Козарске Дубице, која се бави производњом сјемена и ратарском производњом Марко Влајсевић истакао је да је жетва на подручју ове општине завршена на око 50 одсто парцела, а да су приноси негдје и до девет тона по хектару.

- Цијена пшенице тренутно на свјетским тржиштима износи можда 0,35 КМ по килограму. Сматрам да ће се цијена кретати до 0,40 КМ - казао је Влајсевић и додао да ће цијена оправдати трошкове овогодишње производње. Он очекује да ће млинари у Српској цијену одредити до 1. јула.

Пољопривредници у највећој житници Српске, према ријечима предсједника Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице Саве Бакајлића, неће пристати на цијену нижу од 0,43 КМ по килограму пшенице.

- Приноси се крећу и до седам, осам тона по хектару, а има и 4,5 тона по хектару. Сви треба да се укључе у рјешавање питања цијене пшенице, јер ће у супротном, како је навео, пољопривредници изаћи на улице - истакао је Бакајлић.

ПОЛИСА

Саша Лалић је истакао да још није сагледана штета у пољопривреди од временских непогода протеклог викенда те нагласио да је на екстремне промјене готово немогуће утицати, због чега су ове године издвојена велика средства за суфинансирање полисе осигурања.

- Сваком пољопривреднику који осигура своју производњу 60 одсто средстава обезбјеђује министарство, а у одређеном проценту осигурање помажу и многе локалне заједнице. Када је ријеч о вишегодишњим засадима, ове године смо дали значајно већу подршку, односно обезбиједили смо поврат 70 одсто уложених средстава - додао је Лалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана