Рат валута ствара међународне тензије

Глас Српске
Рат валута ствара међународне тензије

ВAШИНГТОН - Извршни директор Међународног монетарног фонда Доминик Штраус-Кан позвао је развијене земље и привреде у успону да оживе међусобну сарадњу како би био избјегнут "рат валута".

15hronika-kolor-x:master.qxdОн је у петак, пред почетак тродневног годишњег засједања ММФ-а и Свјетске банке у Вашингтону, оцијенио да "рат валута" не доприноси глобалном привредном расту, већ међународним тензијама.

- Многи говоре о "рату валута", што је превише војнички рјечник. Aли истина је да многи своје валуте сматрају оружјем, а то свакако није за добробит глобалне економије - рекао је Штраус-Кан, пренијеле су агенције.

Страховања о избијању "рата валута" у свијету нагло су порасла падом долара на најнижи осмомјесечни ниво у односу на евро и јачањем америчког притиска на Кину да дозволи раст вриједности свом новцу.

Цијена новца биће једна од тема састанка ММФ-а и Свјетске банке.

Економисти сматрају да су комешања на тржишту валута настала притиском на владе да створе нова радна мјеста. Један од начина за то, наводе економисти, јесте повећање извоза, односно смањење вриједности домаће валуте.

Влада Јапана 15. септембра интервенисала је на валутном тржишту први пут послије шест година. Продавала је јене и куповала доларе да би снизила вриједност свом новцу.

Ове седмице, јапанска Централна банка је објавила да ће водити политику сличну политици америчких Федералних резерви, односно куповаће државне и приватне дугове, што је још један начин да се обори јен.

Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик рекао је да се свјетска привреда опоравља, што је добра вијест, али исувише спорим темпом да би значајно смањила незапосленост.

- Кад год имате високу незапосленост, постоји ризик од осталих тензија. То сада видимо у дебати о валутама - рекао је Зелик и додао да поједине земље суфицитом интервенишу да би обориле вриједност своје валуте и подстакле извоз.

Јапан

Јапанска влада одобрила је у петак нови економски стимуланс од 61 милијарду долара, као најновију у низу мјера које треба да подрже малаксалу привреду. Овај потез премијера Наото Кана треба да подигне бруто друштвени производ Јапана за 0,6 одсто, створи или сачува 500.000 радних мјеста и помогне малим и средњим предузећима. Нови стимуланс стигао је само неколико дана након што је Централна банка Јапана снизила каматну стопу на нулу. Прошлог мјесеца, јапанска Централна банка је интервенисала на тржишту новца у, по свему судећи, узалудном покушају да заустави раст вриједности јена. Јен је ове седмице постигао нову највишу цијену у односу на долар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана