Расту унутрашњи дугови привреде РС

Nezavisne.com
Расту унутрашњи дугови привреде РС

Бањалука - Због лоше привредне ситуације и стања опште неликвидности привреде Републике Српске, унутрашња дуговања из године у годину биљеже континуирани раст, тврде привредници и економски аналитичари.

Рјешење за растерећење дугова и побољшање услова пословања за функционисање домаћих предузећа јесте стварање повољнијег пословног амбијента.

Перо Ћорић, директор сектора гранских удружења Привредне коморе РС, рекао је да је нето обртни капитал предузећа у РС из године у годину све мањи, што значи да неликвидност привреде расте.

“Међусобна дуговања између привредних субјеката су велика, али може се рећи да је јавни сектор генератор унутрашњег дуга, од локалних заједница до фондова. Они су велики дужници и самим тим генеришу ту неликвидност”, рекао је Ћорић. Што се тиче закона о роковима за измирење новчаних обавеза РС, који је у сету реформских закона, Ћорић сматра да је питање када ће овај закон заживјети.

“Биће тешко спроводив, из разлога смањеног обртног капитала и неликвидности привреде, а и сами привредници се питају како и на који начин ће се то моћи испоштовати”, истакао је он и додао да неће бити проблема с привредницима који редовно измирују своје обавезе, већ да ће у функцији овог закона бити привредници који не измирују своје обавезе.

Како наводи, у наплати потраживања заступљене су и билатералне компензације, односно компензације између два предузећа, у случајевима када су изводљиве да се таква дуговања затворе робом или услугама.

“Мислим да то није нешто пуно изражено у посљедње вријеме. Компензације робом, због недостатка новца требало би да дају ефекат. Спроводе се, али немамо података о њиховој заступљености у некој већој мјери”, рекао је Ћорић.

Према његовим ријечима, привредници бјеже од наплате својих потраживања преко судова, због њихове опште неефикасности.

“Иако привредници знају да ће судски исход бити позитиван, опет је упитно када и на који начин ће се моћи наплатити потраживање. Судски процеси су неизвјесни и дуго трају и мислим да не дају ефекте”, казао је он и додао да се тужба једино исплати за спречавање застаријевања наплате дуга.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС - SWOT, рекао је да су унутрашња дуговања у привреди РС веома велика и да пољедњих година биљеже стални раст.

“То је посљедица, прије свега, лоше привредне ситуације, односно лошег пословања наших привредних субјеката, а једино рјешење за растерећење јесте побољшање услова за функционисање наших предузећа кроз стварање повољнијег пословног амбијента”, рекао је Грабовац и истакао да се тако могу створити претпоставке за рјешавање опште неликвидности домаће привреде, која је ескалирала у задњих неколико година.

Према његовим ријечима, нови закон о роковима би требало да побољша наплату и да дисциплинује све оне који се задужују и узимају робу или услуге на одгођено плаћање.

“Такви привредни субјекти морају пажљивије да планирају и опрезније рачунају свој 'цасх флоњ', односно своје токове новца, јер у случају неплаћања предвиђене су санкције”, казао је он.

Грабовац сматра да ће ефикасност овог новог законског рјешења зависити од његове досљедне примјене, пишу Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана