Расту само цијене и незапосленост

Марина Чигоја
Расту само цијене и незапосленост

Бањалука - Негативни трендови у привреди БиХ и даље се настављају, па је тако у септембру дошло до повећања незапослености и цијена, док је у већини области забиљежен пад активности.

Наводи се то у информацији о кретању макроекономских показатеља БиХ за девет мјесеци ове године коју је урадила Дирекција за економско планирање (ДЕП) БиХ.

У информацији се додаје да се смањење економске активности у првом полугодишту манифестовало у већини доминантних дјелатности, као што су индустријска производња, грађевинарство, жељезнички саобраћај, док су малопродаја и финансијске услуге забиљежиле веома низак раст.

- Ситуација ни у трећем тромјесечју није знатно промијењена. Благим смањењем вриједности робног извоза у трећем кварталу праћеног стагнацијом увоза смањена је покривеност увоза извозом са 52,8 одсто у првих шест, на 51,9 одсто послије девет мјесеци 2012. године. Годишњи пад индустријске производње је настављен и у трећем тромјесечју, мада нешто нижим интензитетом у односу на прво полугодиште. Деветомјесечни раст трговине на мало од пет одсто је незнатно нижи у односу на полугодиште, чиме је настављен скроман реални раст ове дјелатности - наводи се у информацији.

Истиче се да је грађевинарство у предизборном периоду забиљежило одређени раст, чиме је барем привремено заустављено смањење вриједности извршених грађевинских радова из првог полугодишта.

Додаје се да је укупна радна снага наставила да се увећава захваљујући расту броја незапослених лица у БиХ.

- У септембру 2012. године број незапослених лица у БиХ је већи за три одсто у односу на исти мјесец 2011. године. Крај сезонског запошљавања само је један од разлога који је допринио интензивирању раста броја незапослених - истиче се у информацији ДЕП-а и додаје да је, паралелно са овим, број запослених лица у БиХ у августу смањен за 0,4 одсто.

- Најзначајније смањење броја запослених је у приватном сектору. Највише отпуштених лица у августу је у областима грађевинарства, трговине на велико и мало, прерађивачкој индустрији, те саобраћају, складиштењу и везама. Тиме је административна стопа незапослености у БиХ у августу увећана и износи 44,3 одсто - истиче се у информацији.

У БиХ је у августу забиљежен скроман раст просјечне нето плате од свега један одсто у поређењу са истим мјесецом 2011. године. У августу ове године просјечна плата износила је 830 КМ.

- Истовремено, цијене су наставиле да се увећавају. Цијене су у септембру у БиХ повећане у категоријама саобраћаја за 6,3 одсто, и хране и безалкохолних пића за 2,3 одсто. Од осталих категорија које су допринијеле расту цијена у БиХ, издвајају се алкохол и дуван који су поскупјели за 10,1 одсто, те становање, снабдијевање водом, електрична енергија, гас и други енергенти који су поскупјели за 1,2 одсто - истиче се у информацији.

Девизне резерве

У информацији Дирекције наводи се да су на крају септембра укупне девизне резерве први пут у овој години забиљежиле повећање на годишњем нивоу.

- Девизне резерве достигле су ниво од око 6,3 милијарде КМ и повећане су за скромних 0,8 одсто у односу на исти период претходне године. Структура девизних резерви није се мијењала у односу на раније мјесеце, односно инвестиције у хартије од вриједности и даље се повећавају на рачун смањења депозита код иностраних банака - истиче се у информацији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана