Растока и Ковачевић предложени за шефове Агенције за банкарство

Маријана Миљић
Растока и Ковачевић предложени за шефове Агенције за банкарство

Бањалука - Влада РС предложила је да на функцију директора Агенције за банкарство РС буде именован Раде Растока из Бањалуке, а за његовог замјеника Младен Ковачевић из Приједора.

Они су за челнике Агенције за банкарство предложени на јучерашњој сједници Владе РС и тај приједлог упућен је у Народну скупштину РС, која треба дати зелено свјетло на њихово именовање.

Растока, који је запослен у Агенцији за банкарство РС, рекао је да још није званично упознат са одлуком Владе да је предложен за директора.

- Нисам у Бањалуци тренутно и за сада нећу давати никакве изјаве. Чујемо се за дан, два - рекао је Растока.

Ковачевић, који је раније био на челу Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и тренутно је савјетник министра финансија РС Зорана Тегелтије, јуче није одговарао на позиве.

Растока и Ковачевић су за шефове Агенције за банкарство РС предложени послије другог конкурса који је расписало Министарство финансија РС. Конкурс је поновљен након што кандидати који су предложени послије првог нису добили зелено свјетло посланика у Народној скупштини РС. Тада је за директора Агенције за банкарство био предложен Срђан Кондић, а за његовог замјеника Драган Сердар. Њих је од именовања на те позиције дијелио један глас у Народној скупштини. Ни Кондић, ни Сердар нису се пријавили на поновљени конкурс, на који је за двије челне позиције у Агенцији за банкарство стигло десет пријава.

Условима другог конкурса је, између осталог, било предвиђено да кандидат не смије бити осуђиван за кривична дјела против привреде и платног промета или кршење јавних и професионалних дужности. За разлику од претходног конкурса, у поновљеном није предвиђено да као елиминаторни фактор буде вођење кривичног поступка против кандидата.

Ињац

На челу Агенције за банкарство РС била је Славица Ињац, која је крајем марта 2016. ухапшена са још неколико лица због сумње да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор за око 123 милиона КМ.

Она је на ту позицију враћена половином маја након што јој је Суд БиХ укинуо сва ограничења и ту би требало да остане до избора новог директора.

- С обзиром на то да је постојећи директор у обавези да обавља функцију до именовања новог и да је процедура именовања у току, подношење оставке не би имало смисла, иако је то била њена првобитна намјера - саопштили су тада из Агенције за банкарство РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана