Расте производња у дрвној индустрији

Марина Чигоја
Расте производња у дрвној индустрији

БAЊAЛУКA - Производња у дрвопрерађивачкој индустрији Српске повећана је у првом кварталу ове године у односу на исти период лани, а на раст је утицала стабилизација тржишта, као и проширење постојећих капацитета и модернизација опреме.

Истакли су то у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС и додали да се то посебно односи на производњу намјештаја.

- Производња у области прераде и производа од дрвета и плуте у првом кварталу 2011. године већа је за 21,2 одсто у односу на исти период прошле године, док је производња намјештаја већа за 31 одсто - истакли су у Министарству.

Додали су да је у овим областима у 2010. години дошло до стабилизације тржишта, те да је тај тренд настављен и у 2011. години.  

Према подацима Министарства, извоз у првом кварталу 2011. године у области прераде дрвета и производа од дрвета већи је за 17,1 одсто у односу на исти период прошле године, а извоз у области производње намјештаја у првом кварталу 2011. године је већи за 24,4 одсто у односу на исти период прошле године.  

- Из овога можемо да закључимо да је у овим областима дрвопрерађивачке индустрије дошло до извјесног опоравка од посљедица свјетске економске кризе - казали су у Министарству.  

Секретар Удружења дрвопрерађивача при Привредној комори РС Лазо Шиник каже да је на европском тржишту дошло до опоравка тражње производа дрвне индустрије, те да је то један од главних разлога повећања домаће производње.

- У 2009. години смо имали пад производње, а прошле године смо успјели да зауставимо негативне тенденције и дошло је до благог опоравка, првенствено у области производа и прераде дрвета, а производња намјештаја је била нешто слабија. У прва три мјесеца имамо знатно повећање у производњи намјештаја, што указује на стабилизацију у овој области и представља охрабрење за идући период - нагласио је Шиник.

Он је додао да је тешко сачувати конкурентност у овој области, те да је послије повећања стопа пореза и доприноса неколико мањих произвођача угашено.

- У овој области су знатно мање плате, а укупни издаци послије повећања стопа пореза и доприноса повећани су за око 16 одсто. То је имало за посљедицу затварање мањих произвођача и смањење броја запослених - нагласио је Шиник.

Олакшице

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истакли су да је дрвопрерађивачким предузећима омогућено плаћање сировине на одгођени рок од 30 до 90 дана, зависно од степена прераде и омогућен репрограм дуга за сировину из претходне године, што је био услов за потписивање уговора за набавку сировине у 2011. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана