Расте производња текстила и коже

Марина Чигоја
Расте производња текстила и коже

БAЊAЛУКA - Производња у области текстила, коже и обуће у Републици Српској ове године биљежи благи раст у односу на прошлу, рекао је предсједник Удружења коже, текстила и обуће при Привредној комори РС Радован Пазуревић.

Према подацима Завода за статистику РС, производња текстилних предива и тканина у првих седам мјесеци ове године у односу на исти период лани већа је за 12,9 одсто, док је производња одјевних предмета, дораде и бојења крзна мања за три одсто.

С друге стране, производња коже и предмета од коже и обуће већа је за 32 одсто.

Пазуревић каже да није било већих потешкоћа када је у питању производња, а да се проблеми углавном јављају код неких фирми које раде са партнерима са италијанског тржишта.

- Код ових предузећа постоји проблем у повезивању једне сезоне у другу. Међутим, то су уобичајене потешкоће и оне се углавном премосте. Када је у питању сектор обућарске производње, имамо притисак за даљим повећањем производње, тако да бисмо требали да будемо релативно задовољни што се овог тиче - истакао је Пазуревић и додао да су значајан утицај имале и субвенције Владе РС за овај сектор захваљујући којима су задржали интерес ино-партнера.

Пазуревић, који је и директор Фабрике обуће "Санино" из Дервенте, каже да је у овој фабрици у 2010. години у односу на 2009. забиљежено повећање производње за 41,9 одсто.

- Имали смо и повећање укупног прихода по основу извоза за 12,8 одсто. Наставили смо и тренд повећања броја радника из прошле године, тако да тренутно запошљавамо скоро 800 радника - казао је Пазуревић. 

Власник фабрике обуће "Шкребић компани" Драгутин Шкребић каже да се уз побољшање одређених услова може радити и да ова грана има перспективу.

- Много свјетских фирми које су отишле на Далеки исток нису добиле одређени квалитет због чега се значајан број њих враћа у Европу, тако да је на нама да одговоримо на њихове услове и задржимо их на дужи период. Aли, да би то постигли потребна су одређена улагања у опрему, јер са старом не можемо знатније повећати производњу - нагласио је Шкребић и додао да је у његовој фирми ове године производња повећана за 20 одсто, а да је ове године запослено око 120 нових радника.

Планови

Радован Пазуревић је истакао да "Санино" има стабилне пословне партнере који инсистирају на повећању производње.

- Са неким фирмама имамо већ уговорену производњу за идућу годину, тако да очекујемо, ако не већи, онда исти обим производње као и ове године - нагласио је Пазуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана