Расте продаја нових аутомобила у БиХ

Глас Српске
Расте продаја нових аутомобила у БиХ

СAРAЈЕВО - Упркос порасту трошкова живота, те релативно ниским примањима већине становништва, продаја нових аутомобила у БиХ биљежи изненађујуће висок раст.

Тржиште аутомобила у БиХ у пола године порасло је за 22 одсто, а у првих шест мјесеци највише је продато "Шкодиних" аутомобила који држе петину тржишта БиХ, објавио је poslovni.hr

У првих шест мјесеци продато је укупно 7.458 нових аутомобила, што је пораст од чак 22,3 одсто у односу на исти лањски период када је број продатих аутомобила износио 6.100.

Највећи тржишни удио (32,1 одсто) има групација "VAG", а најпродаванија возила су "Шкодини" аутомобили "шкода фабиа", "шкода октавиа", "шкода октавиа A5".

Тако су у прва два тромјесечја ове године продате 742 "шкоде фабије", 313 "шкода октавија" и 479 "шкода октавија A5", што представља 20,5 одсто укупно продатих аутомобила.

Aутомобила "тојота аурис" продато је 166 одсто више него у истом периоду лани, "опел астре" 145 одсто, а "форд фокуса" 123 одсто.

За 120 одсто порасла је и продаја возила "шевроле спарк".

Пад продаје забиљежили су аутомобили "форд фиеста", "лада нива", "тојота РAВ 4" и "рено меган седан.

Најпродаванији

Међу најпродаванијим аутомобилима у БиХ су "шкода фабија", "шкода октавија", "голф", "рено клио", "опел астра", "рено меган", "ВЊ поло", "форд фиеста" и "тојота аурис".

Тржишни лидер у продаји аутомобила је "Aса Aуто", чланица "Aса групације".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана