Расте обим радова и вриједност наруџби

Марина Чигоја
Расте обим радова и вриједност наруџби

Бањалука - Вриједност извршених грађевинских радова предузећа из БиХ у иностранству у првој половини ове године износила је 62,5 милиона марака, а иако је повећана у односу на исти период лани, још увијек је далеко испод вриједности остварене у 2010. када је износила 101,3 милиона марака.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, домаће грађевинске компаније у првом полугодишту 2012. у односу на исти период претходне године оствариле су доста боље резултате. Вриједност извршених радова у првих шест мјесеци 2011. године износила је 44 милиона КМ.

- Стопа раста вриједности извршених радова у овој години износила је 42,1 одсто, а вриједности нових наруyби 310 одсто - истичу у СТК.

Међутим, и поред тог раста, још увијек нису ни близу достигнути рекордни резултати из 2010. године, који су остварени првенствено захваљујући присуству предузећа из БиХ на  либијском тржишту, које су, због ратних збивања, морали да напусте у 2011. години.

Вриједност радова у овој години мања је за 38 одсто у односу на првих шест мјесеци 2010. године, док је вриједност нових наруyби смањена за чак 75 одсто.

- Ипак, ови подаци су веома значајни јер указују на тенденцију раста нових уговарања и реализације послова у иностранству и преусмјеравање наших компанија са либијског на друга тржишта - наводе у СТК.

Укупна вриједност нових наруyби у првих шест мјесеци ове године износи 70,8 милиона КМ, док је у истом периоду 2010. године износила 291,1 милион КМ.

Посматрано по земљама, највећа вриједност нових наруyби забиљежена је на тржишту Етиопије и то 44,3 милиона КМ, те на тржишту Црне Горе 14,7 милиона КМ.

Од укупне вриједности извршених радова у првом полугодишту ове године 52,1 одсто се односи на земље Европе, 40,7 одсто на земље Aфрике и 7,2 одсто на земље Aзије.

- Највећа вриједност радова у иностранству остварена је у Црној Гори у износу од 13,3 милиона КМ, Кенији 9,5 милиона КМ, Етиопији 7,6 милиона КМ и Либији 7,4 милиона КМ - навели су у СТК.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се мора озбиљније радити на стварању услова за повећање обима радова домаћих предузећа у иностранству.

- Чињеница је да се врло мало или готово ништа не ради на ширењу тржишта, а то се посебно односи на тржиште Русије, које је врло активно и на којем ради много грађевинских фирми из Србије, преко којих радници из РС и БиХ најчешће одлазе тамо - истакао је Павловић.

Он је нагласио да је за грађевинце наступ у иностранству исто што је било којој производњи извоз на друга тржишта.

 

Нове наруyбе

Према подацима Спољнотрговинске коморе, од укупне вриједности нових наруyби у првом полугодишту, 37,1 одсто се односи на земље Европе.

- Највише посла, готово 63 одсто, домаће фирме радиће у земљама Aфрике, док у земљама Aзије нису имале нових уговарања - истичу у СТК.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана