Расте конкурентност привреде у Српској

Срна
Расте конкурентност привреде у Српској

Бањалука - Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић рекла је да Влада кроз више пројеката доприноси конкурентности домаћих предузећа.

Она је на Трећем економском форуму, чија је тема "О конкурентности - из праве перспективе", рекла да је Влада омогућила регистрацију предузећа за три дана и да је анимирала локалне заједнице да дају допринос бољем пословном окружењу кроз међународни сертификат о повољном пословном окружењу - БФЦ.

- Створили смо такмичарски дух, наше локалне заједнице такмиче се која ће имати БФЦ стандарде који означавају најбоље пословно окружење, што привлачи инвеститоре. Отворили смо бројне повољности страним и домаћим инвеститорима и омогућили им једнак положај - истакла је Решићева наводећи да сертификате у Српској има 14 локалних заједница, а у ФБиХ 11.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић оцијенио је да се привреда Српске може ослонити на дрвопрерађивачку, текстилну, кожну и металну индустију те пољопривреду.

- Имамо предузећа која се могу укључити на инострана тржишта. У металној индустрији конкурентна су предузећа која су препознала елементе којима се долази до конкурентности - нову технологију, квалитетан кадар, нови производ и ланац вриједности који доводи до квалитета - додао је Ћорић.

Он је истакао да се конкурентност у текстилној и кожарској индустрији огледа само у јефтиној радној снази.

- То се више не смије сматрати као предност и треба се окренути образовању нове радне снаге и укључивању у међународну подјелу рада - казао је Ћорић.

Он је навео да су страни инвеститори тренутно најзаинтересованији за улагања у област електроенергетике, прије свега, у обновљиве изворе енергије.

- Потребна је већа институционална подршка кроз креирање нових законских рјешења, подстицаје и радно-правно законодавство да би се привреда развијала и била конкурентна на страном тржишту и да би створили повољно пословно окружење - казао је Ћорић.

Директор Агенције за развој предузећа "Еда" Бањалука Здравко Миовчић рекао је да су кроз пројекат "Кредо", чији су резултати представљени на форуму, предузећима исплаћени грантови вриједни 1,67 милиона КМ. (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана