Расте индустријска производња у Српској

Нада Бранковић
Расте индустријска производња у Српској

БAЊA ЛУКA - Индустријска производња у РС непрестано је расла је током ове године, захваљујући прије свега настојањима Владе Републике Српске да, кроз своје мјере и активности, омогући прилив страног капитала и нове инвестиције.

Ово је наведено у анализи индустријске производње у РС коју је урадило Министарство привреде, енергетике и развоја Српске. Додато је да су значајан допринос том повећању дала и предузећа из система "Електропривреде РС", која су из мјесеца у мјесец биљежила повећање производње.

- Индустријска производња у октобру ове године, у односу на просјечну мјесечну производњу у 2007. години, већа је за 10,7 одсто, у односу на претходни мјесец текуће године већа је за 1,4 одсто, док је у односу на исти мјесец лани већа за 0,5 одсто - подаци су Републичког завода за статистику.

Индустријска производња у периоду од јануара до октобра 2008. године у поређењу са истим периодом лани, већа је за 7,2 одсто.

Службеник за односе са јавношћу Министарства привреде, енергетике и развоја РС Aлександра Вукашиновић, каже да је "Електропривреда РС" у првих шест мјесеци 2008. године пословала са добити од 33,95 милиона марака.

- Током ове године раст обима производње у рудницима имао је највећи скок, јер је завршена власничка трансформација у готово свим рудницима, промијенила њихове услове пословања - изјавила је Вукашиновићева.

Додала је да су већински власници капацитет пословања прилагодили захтјевима тржишта, повећавајући рентабилност производње кроз улагање у опрему и квалитетније управљање људским ресурсима и производњом.

- Охрабрујуће је то да у условима надолазеће економске кризе рудници у Српској не намјеравају да отпуштају раднике. Устаљени тренд раста производње намјештаја из прошле године, настављен је и у првих десет мјесеци 2008. године - каже Вукашиновићева.

У том периоду, додала је, забиљежен је раст производње намјештаја од 28,5 одсто у односу на исти период 2007. године.

Помоћ

Дио средстава за помоћ привреди РС за увођење система квалитета и подстицај извозно орјентисаним предузећима, биће додјељиван и даље путем Министарства уз поштовање обавеза преузетих потписивањем CEFTA, SSP-а и другим прописима, који регулишу тржиште и услове пласмана производа и услуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана