Расте индустријска производња у РС

Маријана Миљић
Расте индустријска производња у РС

БAЊAЛУКA - Индустријска производња у јуну у Републици Српској већа је за 6,8 одсто у односу на мај ове године, показују подаци Завода за статистику Републике Српске.

Према тим подацима, индустријска производња је у јуну у односу на просјечну мјесечну производњу из 2010. године већа за 10,4 одсто, док је производња у првом полугодишту ове године у односу на исти период лани повећана за 3,6 одсто.

- За првих шест мјесеци 2011. године највећи раст од 23 одсто регистрован је у области вађења руда и камена - наведено је у подацима Завода.

Додаје се да је прерађивачка индустрија у првом полугодишту забиљежила раст од 5,7 одсто, док је у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом остварен пад од 5,8 одсто у односу на прво полугодиште прошле године.

- Према економској намјени производа, у првих шест мјесеци највећи раст од 36,3 одсто у односу на исти прошлогодишњи период регистрован је код трајних производа широке потрошње - казали су у Заводу.

Професор са Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица рекао је "Гласу Српске" да су показатељи о расту индустријске производње охрабрујући.

- >У Српској је ситуација много боља него у другим земљама у окружењу, гдје индустријска производња стагнира или пак биљежи пад - казао је Вукмирица и додао да је Српска од почетка године имала позитиван тренд раста индустријске производње.

Вукмирица је нагласио да је било за очекивати да ће индустријска производња послије зимског периода почети да биљежи све већи раст.

- Очигледно је да је индустријска производња у Српској нашла свој позитиван правац и према досадашњим показатељима очекујемо да ће се тај тренд наставити и у идућем временском периоду - рекао је Вукмирица.

ФБиХ

Према подацима Федералног завода за статистику, индустријска производња у ФБиХ у јуну већа је за 2,9 одсто у односу на мај ове године.

- Укупна индустријска производња у ФБиХ за шест мјесеци већа је за пет одсто у односу на исти период 2010. године.
Смањење производње је забиљежено код капиталних производа за 1,5 одсто, те трајних производа за широку потрошњу за 7,3 одсто - наведено је у подацима Федералног завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана