Расте број малих и средњих предузећа

М. Ч.
Расте број малих и средњих предузећа

БAЊA ЛУКA - Број малих и средњих предузећа у РС из године у годину расте и у њима се запошљава све већи број људи, а ова су предузећа "кичма" економије ЕУ.

Ово је јуче у Бањој Луци изјавио помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Милан Цвијић и додао да  подаци из 2007. године показују да у РС има 24,8 малих и средњих предузећа на хиљаду становника, а у земљама ЕУ 39,3 одсто на хиљаду становника.

Појаснио је да је у Српској донесен законски и регулативни оквир за развој малих и средњих предузећа, те покренута Aгенција за развој малих и средњих предузећа и усвојена Стратегија развоја за период од 2006. до 2011. године.

- У 2008. години из буџета Министарства издвојено је 800.000 марака за успостављање система квалитета и шест милиона КМ за подстицање извоза, а у наредној години за подстицај извозно оријентисаних предузећа у буџету биће издвојено десет милиона КМ, а за увођење ИСО стандарда 600.000 марака - рекао је Цвијић.

Новоизабрани директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић рекао је да је малим и средњим предузећима неопходно обезбиједити максималан приступ знању и финансијама, те радити на уређењу пословног окружења путем прописа и закона у складу са стандардима ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана