Растанак са банком скуп и компликован

Тања Шикањић
Растанак са банком скуп и компликован

БAЊAЛУКA - Затварање рачуна и многе друге услуге у банкама становнике Српске кошта и новца и стрпљења, о чему они обично нису информисани када постају клијенти те банке.

Клијентима банака не наплаћује се отварање рачуна, али када се потенцијални клијенти интересују за трошкове које банке наплаћују уколико отворе рачун код њих, службеници им неће навести колико кошта и гашење рачуна, иако се и ова услуга наплаћује, жале се становници.

У Комерцијалној банци се, на примјер, затварање рачуна по захтјеву клијента плаћа чак 17 марака, у Балкан Инвестмент банци 15 КМ, док у Уникредит банци ова услуга кошта десет марака. Ова услуга је бесплатна за клијенте у Хипо Aлпе Aдрија банци и Рајфајзен банци.

И за већину других услуга које нуде клијентима, службеници у банкама изоставиће да наведу додатне трошкове.

- Преко банке примам новац из иностранства и једном приликом су ми на шалтеру понудили услугу SMS сервиса, како би се лакше информисала када ми стигне новац. Прихватила сам услугу, али је нисам користила. Међутим, након шест мјесеци стигао ми је рачун да платим 18 марака за поменуте услуге. Када сам се распитала у банци рекли су ми да без обзира на то да ли користим ову услугу, треба да платим само зато што ми је она на располагању - прича Бањалучанка Милена В. и додаје да је о поменутим трошковима службеници нису претходно упознали.

Како каже, одмах је одјавила поменуту опцију, али је и за то требала да плати још двије марке.

Сличних искустава имали су и клијенти телекомуникационих компанија.

Постпејд корисници "m:tel"-а када свој број пребацују на припејд, ову услугу морају да плате 21 марку, попуне захтјев за раскидање уговора и да чак на седам дана оставе картицу са бројем код оператера.   

Србија

У Србији ће 5. децембра на снагу ступити Закон о заштити корисника финансијских услуга, који прописује да корисник рачуна има право на бесплатно гашење тог рачуна.

Начин и остали услови гашења рачуна у Србији су сада регулисани прије свега закљученим уговором о отварању, вођењу и гашењу рачуна, а у складу са пословном политиком банке и њеним општим условима пословања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана