Раст промета на мало у БиХ повећан за 6,7 одсто

Срна
Раст промета на мало у БиХ повећан за 6,7 одсто

Сарајево - Укупан десезонирани промет трговине на мало у БиХ у априлу, посматран у текућим цијенама, забиљежио је пад од 3,4 одсто у односу на март.

Пад промета од 5,3 одсто забиљежен је у трговини непрехрамбеним производима, а у трговини прехрамбеним производима – храном, пићем и дуванским производима пад је износио један одсто.


Посматран у сталним цијенама, укупан десезонирани промет трговине на мало у БиХ у априлу забиљежио је пад од 3,8 одсто у односу на претходни мјесец, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Пад промета од 5,5 одсто забиљежен је у трговини непрехрамбеним производима, а у трговини прехрамбеним производима он је износио 0,2 одсто.

Индекс промета трговине на мало у БиХ у четвртом мјесецу, у односу на базну 2010. годину, остварио је номинални раст од 38,17 одсто, док је реални индекс већи за 38,25 одсто.

Укупан промет трговине на мало у БиХ, посматран у текућим цијенама, у априлу ове, у односу на исти мјесец прошле године, остварио је раст од 6,7 одсто.

У априлу промет прехрамбеним производима остварио је раст од 4,3 одсто, а промет непрехрамбеним производима раст од 2,4 одсто у односу на исти мјесец лани.

Посматрано у сталним цијенама, укупан промет трговине на мало остварио је раст од 5,1 одсто у односу на април 2016. године.

Промет прехрамбеним производима остварио је раст од 5,8 одсто, а непрехрамбеним производима раст од 2,6 одсто у односу на април 2016. године.

У односу на базну 2010. годину, реални индекс промета прехрамбеним производима забиљежио је раст од 20,5 одсто, непрехрамбеним производима од 64,4 одсто, а промет трговине на мало моторним горивима остварио је раст од 25,4 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана