Раст производње већи од седам одсто

Глас Српске
Раст производње већи од седам одсто

БAЊA ЛУКA - Република Српска биљежи раст индустријске производње већи од седам одсто, захваљујући рафинеријама нафте и уља, "Електропривреди РС" и још неколико важних предузећа, истакао је предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик, преноси Срна.

- Само "Електропривреда РС" је до данас пребацила план производње за 20 одсто, што говори да Српска у основним елементима задржава трендове који су кризни у другим земљама захваћеним рецесијом -  рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Рафинерија уља Модрича до сада свој производни програм заснивала на увозу базних уља, истичући да више неће морати увозити, јер ће их набављати у Рафинерији нафте у Броду.

- То је био сан и Рафинерије и нафташа још прије рата, а сада смо то успјели да постигнемо, што показује да смо направили добар аранжман са Рафинеријом у Броду -  рекао је Додик, додајући да тај договор, за који се говорило да је криминалан посао и превара, више нико не оспорава.

Истичући да је Рафинерија Брод модернизована и да сада ради са повећаном производњом, Додик је најавио да ће се ове и у наредној години у њу уложити још по 125 милиона евра, како би производња достигла жељени ниво од четири милиона тона.
Додик је истакао да Влада има довољно новца да исплати земљиште којим ће проћи аутопут од Бање Луке до Добоја.
- Људима треба да се обезбиједе накнаде за земљиште и то ћемо учинити. Новца за то има довољно - рекао је Додик.

Модрича  

У Рафинерији уља Модрича данас ће се у присуству највиших званичника РС и БиХ, руководства компаније AОA "Зарубежњефт" и многих других свечано пустити рад погона за производњу хидрокрекованих базних уља и погона за производњу парафина.

Већински власник Рафинерије уља Модрича "Зарубежњефт" до сада је у реконструкцију њених постројења уложио више од шест милиона марака.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана