Раст производње у септембру за 5,7 одсто

Маријана Миљић
Раст производње у септембру за 5,7 одсто

БAЊAЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској у септембру у односу на август већа је за 5,7 одсто, док је у односу на просјечну мјесечну производњу у 2009. години остварен раст од 8,1 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

У извјештају Завода наводи се да је индустрија за девет мјесеци ове године остварила раст од 4,1 одсто у односу на исти период лани.

- Индустријска производња у септембру у односу на исти мјесец 2009. године већа је за 2,5 одсто - подаци су Завода за статистику РС.

Највећи процентуални раст од 8,7 одсто остварен је у сектору вађења руда и камена.

- Производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом и водом за девет мјесеци ове године већа је за 0,1 одсто, док је у прерађивачкој индустрији остварен раст од 5,5 одсто у односу на исти период лани - наводи се у извјештају.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске "SWOT" Саша Грабовац рекао је да је раст индустријске производње у септембру позитиван и охрабрујући корак за стабилност привреде Српске.

- Ипак не треба заборавити да се резултати индустрије у овој години упоређују са подацима из 2009. године, када су показатељи били веома ниски - рекао је Грабовац.

Он наглашава да поједине гране индустрије још увијек имају проблема.

- Грађевинарство је из мјесеца у мјесец у све тежој позицији - додао је Грабовац.

ФБиХ

Према подацима Федералног завода за статистику индустријска производња у овом ентитету у септембру већа је за 1,8 одсто у односу на август.

- У односу на просјечну мјесечну производњу из 2009. године индустрија у септембру биљежи раст од 5,9 одсто - наводи се у извјештају Завода.

У области вађења руда и камена индустријска производња у септембру мања је за 7,3 одсто, док је у области прерађивачке индустрије производња већа је за 5,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана