Раст производње у 2010. за шест одсто

Ведрана Кулага
Раст производње у 2010. за шест одсто

БAЊA ЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској у прва два мјесеца ове године већа је за 6,2 одсто у поређењу са истим периодом лани, док је у ФБиХ остварен раст од 1,8 одсто, подаци су ентитетских завода за статистику.

Према подацима Републичког завода за статистику РС, индустријска производња остварена у фебруару ове године, у односу на јануар, мања је за 0,4 одсто.

- Ниво индустријске производње у фебруару мањи је за 9,3 одсто у односу на просјечну мјесечну производњу у 2009. години, а већи је за 1,8 одсто у односу на исти мјесец прошле године - саопштено је из Завода.

Подаци Федералног завода за статистику показују да је фебруарска индустријска производња у овом ентитету мања за 7,2 одсто у односу на просјечну мјесечну производњу из прошле године.

Економски аналитичар Стево Пуцар казао је да је један од разлога за повећање индустријске производње у Српској у овој години у односу на прошлу то што поједине свјетске економије, које су наши трговински партнери, лагано излазе из рецесије.

- Опоравак тих тржишта истовремено значи опоравак дијела привреде у РС који је извозно оријентисан - рекао је Пуцар.

Према његовим ријечима, може се очекивати да поједине привредне гране у будућем периоду забиљеже већи привредни раст, а самим тим остваре и боље пословне резултате.

Додао је да, без обзира на позитивне показатеље, ове године не треба бити претјерано оптимистичан када се ради о значајнијем привредном расту.

- Пројекција Европске банке за обнову и развој за БиХ говори да би раст бруто друштвеног производа могао да буде 0,6 одсто у 2010. години. Претпоставља се да ће ова година бити година прилагођавања тржишним потребама - рекао је Пуцар.

Производи

Према подацима Завода за статистику РС, посматрано по економској намјени индустријских производа, у периоду јануар - фебруар ове године, у односу на исти период лани, остварен је раст производње нетрајних производа за 5,9 одсто и енергије за 0,9 одсто, док је производња трајних производа мања за седам одсто, а капиталних производа за 35,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана