Раст производње руда метала за 57 одсто

Марина Чигоја
Раст производње руда метала за 57 одсто

БAЊAЛУКA - Сектор рударства у Републици Српској за 11 мјесеци прошле године остварио је раст од 7,7 одсто у односу на исти период 2009. године, а само у производњи руда метала забиљежено је повећање производње од 57 одсто.

Према подацима Министарства индустрије, енергетике и рударства РС сектор производње техничког грађевинског камена биљежи пад, због мање потрошње овог материјала у грађевинској индустрији.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Борислав Aдамовић каже да је и поред лоших временских услова који су отежавали производњу у рудницима у систему "Електропривреде РС", остварена планирана производња која је омогућила несметан рад термоелектрана и остварење рекордних производних резултата.

- Производња у Руднику "Гацко" износила је преко 2,16 милиона тона, док је Рудник "Угљевик" имао производњу од 1,426 милиона тона у прошлој години. Рудник угља "Станари" производњом од 750.000 тона угља у 2010. години премашио је план за прошлу годину за 100.000 тона - истакао је Aдамовић.

Према његовим ријечима, велики искорак у прошлој години остварили су рудници који се баве вађењем руда метала.

- Рудник "Боксит" из Милићи имао је за 65 одсто већу производњу руде боксита од производње у 2009. години. Приједорски Рудник "Aрцелор Митал" производњом 1,4 милијарде тона руде жељеза, остварио је раст од 26 одсто - казао је Aдамовић.

Када су у питању плате запослених, Aдамовић је нагласио да је примјетан тренд повећања примања у области рударства у последње двије године, као и тренд раста броја запослених у прошлој години.

- Ови показатељи су доказ да рударство може и треба да буде значајан покретач привредних кретања у Републици Српској - додао је Aдамовић.

"Миљевина"

Борислав Aдамовић је рекао да је послије вишегодишњег застоја лани покренута производња у Новом руднику мрког угља "Миљевина", чије је акције Влада РС продала прошле године.

- Уговором о продаји акција купац је преузео обавезу да у идуће три године инвестира више од десет милиона марака, уз запошљавање 100 нових радника - истакао је Aдамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана