Раст производње од седам одсто

Agencije
Раст производње од седам одсто

Бањалука - Индустријска производња у БиХ на крају првог полугодишта забиљежила је раст од седам одсто у односу на исти прошлогодишњи период, док су у сектору грађевинарства регистро

вани различити трендови по ентитетима, наводи се у извјештају Дирекције за макроекономско планирање БиХ.

Главни разлози за умјерени опоравак БиХ индустријске производње током првог полугодишта су релативно ниска основица из претходне године, те изразито повољни временски услови и повећање извозне тражње.

За разлику од сектора рудаства, гдје је забиљежено слабљење производње у односу на претходну годину, прерађивачка индустрија и сектор за производњу електричне енергије остварили су полугодишњи раст производње од око 10 одсто и на тај начин дали позитиван допринос укупној индустријској производњи у БиХ.

У Републици Српској је у првом полугодишту забиљежен раст индустријске производње од 3,2 одсто, док је у Федерацији БиХ /ФБиХ/ тај раст био 8,2 одсто у односу на прво полугодиште прошле године.

Снажан раст грађевинских радова у ФБиХ од 21,3 одсто у првом тромјесечју ове године је у великој мјери успорен у другом тромјесјечју, тако да је полугодишњи раст износио 13,2 одсто у односу на прво полугодиште прошле године.

У Републици Српској је оштар годишњи пад радова из првог тромјесечја од 15,8 одсто знатно умањен у другом кварталу, што је резултирало полугодишњим падом од 3,4 одсто у односу на прво полугодиште прошле године.

Укупан број запослених у БиХ у мају је износио 685.300, што је за 0,6 одсто мање у односу на исти мјесец прошле године.

У јавном сектору број запослених је увећан у свим категоријама, док је смањење забиљежено у приватном сектору. Стопа незапослености у БиХ у мају је износила 44,4 одсто.

Укупна новчана маса за првих пет мјесеци ове године године износила је 15,2 милијарди КМ, са стопом раста од 5,3 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана