Раст привреде БиХ за 2,2, а инфлације за пет одсто

Марина Чигоја
Раст привреде БиХ за 2,2, а инфлације за пет одсто

БAЊAЛУКA - БиХ би ове године требало да има привредни раст од 2,2 одсто, али и високу стопу инфлације од пет одсто, предвиђају стручњаци Међународног монетарног фонда (ММФ) у најновијој априлској прогнози.

- БиХ би ове године требало да има привредни раст од 2,2 одсто. Од земаља западног Балкана, Aлбанија ће остварити највећу стопу привредног раста у 2011. од 3,4 одсто, док ће Македонија и Србија имати тропроцентну економску експанзију. Црна Гора ће имати раст од два процента, док се раст хрватске привреде процјењује на 1,3 одсто, након што је та земља лани имала негативну стопу раста од минус 1,4 процента - наводи се у извјештају ММФ-а.

Међународни монетарни фонд (ММФ) спустио је прогнозу раста БиХ за 2011. годину на 2,2 одсто, након што је почетком године изнио очекивање да ће тај раст бити три одсто.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Милош Тодоровић каже да су процјене овог удружења да ће у БиХ ове године и БДП и инфлација бити нешто мањи него што то предвиђа ММФ.

- Почетак године не показује да би стопа раста БДП-а могла бити 2,2 одсто. Наша очекивања су да ће то бити нешто мање. У односу на ове показатеље сада, требало би да будемо задовољни ако остваримо раст од 2,2 одсто - истакао је Тодоровић.

Он је нагласио да би стопа раста у БиХ требало да буде далеко већа да би се видјели знаци опоравка.

- Садашњи раст представља тек ситни показатељ да је привреда кренула путем опоравка, али то је далеко од тога да ће становници осјетити неко побољшање. С обзиром на то у каквом се стању наша привреда налази, нама требају двоцифрене стопе раста да би се осјетио неки значајан опоравак - нагласио је Тодоровић.

Он је истакао да ће, када су у питању стопе раста, ове године у региону на зачељу бити Хрватска, док ће Србија сигурно имати већи раст од БиХ.

Када је у питању стопа инфлације, од земаља у региону већу инфлацију од БиХ имаће само Србија којој ММФ предвиђа раст од 9,9 одсто, што је убједљиво највиша инфлаторна стопа у региону, те Македонија којој је предвиђена стопа од 5,2 процента.

Инфлаторна стопа у свим другим земљама западног Балкана у 2011. биће осјетно нижа и кретаће се у распону од два одсто у Црној Гори до 3,5 процената у Хрватској, док за Словенију ММФ прогнозира инфлацију од 2,2 процента.

- Инфлација у БиХ прошле године била је око 2,8 одсто, тако да мислимо да ове године стопа инфлације не би требало да пређе три или 3,5 одсто - казао је Тодоровић.

Глобална привреда

Међународни монетарни фонд за глобалну привреду прогнозира раст за 4,4 одсто у овој години, а у идућој за 4,5 одсто.

Процјене ММФ-а за БДП и инфлацију у 2011.

ДРЖAВA                   БДП                           ИНФЛAЦИЈA

Србија                      3,0 %                               9,9 %

Македонија             3,0 %                               5,2 %

БиХ                            2,2 %                               5 %

Црна Гора               2,0 %                               2 %

Хрватска                  1,3 %                               3,5 %

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана