Раст потраживања, губитка и обавеза

Марина Чигоја
Раст потраживања, губитка и обавеза

Бањалука - Укупна нето добит привреде Српске смањена је у прошлој години за 38 милиона марака у односу на годину раније, док је губитак повећан за чак 124,9 милиона КМ. Истовремено, краткорочна потраживања повећана су за чак 528 милиона марака, показују подаци Привреде коморе РС.

Према подацима Коморе, укупна нето добит лани је износила 874,4 милиона КМ, што је за 4,16 одсто мање него у 2011. години, када је била 912,4 милиона марака.

С друге стране, нето губитак је износио 724,7 милиона марака, што је за 20,8 одсто више него у 2011. години, када је био 599,8 милиона КМ.

Укупна краткорочна потраживања привреде РС лани су износила 4,304 милијарде КМ, што је у односу на 2011. годину више за 14 одсто, када су била 3,775 милијарди марака.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истакао је да су се обистиниле негативне прогнозе Коморе, која је указивала на то да ће доћи до пада активности и да ће се наставити лоши показатељи.

- Велика је неликвидност и презадуженост привреде. Кредити су скупи и тешко доступни, а услови пословања веома сложени и додатно их отежава низ фискалних и парафискалних оптерећења. Неке од мјера које је предложила пословна заједница и које су уграђене у Економску политику РС за 2012. годину, а које нису адекватно реализоване, као што су доношење новог закона о раду, правовремена додјела подстицаја, реформа јавне управе и укидање неких фискалних и парафискалних оптерећења, могле су у одређеној мјери допринијети бољим условима за привређивање, што би резултовало и превазилажењем негативних трендова у привреди РС која је све мање конкурентна - нагласио је Благојевић.

Он је истакао да ће Привредна комора и даље инсистирати на мјерама које се тичу растерећења привреде и смањења неликвидности.

- То се посебно односи на укидање фискалних и нарочито парафискалних оптерећења. Веома је битно и питање заштите домаће производње, као и виши степен коришћења домаћих производа и ангажовања домаћих фирми кроз јавне набавке - казао је Благојевић. 

У Привредној комори су истакли да су обавезе привреде Српске у 2012. години повећане за 1,7 милијарди КМ.

- Обавезе привреде у 2012. години су износиле 14,766 милијарди марака, што је за 13,35 одсто више него у 2011. години, када су износиле 13,027 милијарди КМ - казали су у Комори.

Извршни директор Удружења економиста РС “СЊОТ” Саша Грабовац каже да треба наставити инсистирати на реализацији мјера које се већ дуже вријеме декларативно понављају.

- Ту, прије свега, мислим на реформу пореске политике која би ишла у правцу смањења оптерећења рада, односно пореза и доприноса, а мањак у буџету би требало да се ријеши кроз прогресивне стопе пореза на доходак, као и кроз увођење диференциране стопе ПДВ-а - истакао је Грабовац.

Он је нагласио да Влада мора наћи начин како да растерети привреду, односно како да побољша ликвидност.

- Влада инсистира и користи разне методе присиле за наплату својих потраживања, док себи дозвољава тај луксуз да дугује привредницима мјесецима. Влада би требало да обезбиједи или неку компензацију или да ограничи рокове плаћања - нагласио је Грабовац.

Потраживања

У структури укупних краткорочних потраживања, потраживања од купаца из иностранства износила су 452,8 милиона КМ, док су у 2011. години износила 378,5 милиона марака.

Потраживања од купаца у земљи у 2012. години износила су 2,613 милијарди КМ, а годину раније 2,379 милијарди марака.

Потраживања од повезаних лица лани су износила 807 милиона  КМ, а у 2011. години 663,3 милиона, док су потраживања из специјалних послова износила 118,9 милиона КМ, а годину раније била су 102 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана