Раст охрабрујући, али не и довољан

Јелена Бјелица
Раст охрабрујући, али не и довољан

Бањалука - Кредитни раст у БиХ у прошлој години износио је 4,27 одсто, што је охрабрујуће, али не и довољно за динамичнији опоравак реалног сектора па се ове године очекује већа кредитна активност банака, рекли су јуче у Централној банци (ЦБ) БиХ.

- Укупни кредити банкарског сектора у БиХ прошле године износили су 15,73 милијарде КМ, од чега се 11,48 милијарди марака односи на дугорочне, а 4,25 милијарди КМ на краткорочне кредите - наводи се у саопштењу ЦБ БиХ.

Додаје се да су кредити дати невладином сектору износили 14,92 милијарде КМ, а од тога се на приватни сектор односи 14,06 милијарди КМ.

- Од укупних кредита приватном сектору, на домаћинства се односи 6,79 милијарди КМ, док се на кредите привреди односи 7,27 милијарди КМ - истиче се у саопштењу.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже за “Глас Српске” да је повећање кредитног потенцијала нужда јер је привреда без довољно ликвидних финансијских средстава.

- Неопходно је много више повећати кредитне потенцијале пословних банака, али и Инвестиционо-развојне банке РС као фонда који би требало да помаже привреду. Aко се не буде у кратком року обезбиједила додатна значајнија количина финансијских средстава, тешко ће привреда преживјети ову годину - казао је Павловић.

Нагласио је да је овај кредитни раст похвалан и треба га подржати.

- Без нових инвестиција се неће моћи остварити нова запослења и нови привредни раст - рекао је Павловић.

Додао је да се код пораста кредита мора анализирати и колико је нових задужења, а колико је репрограмирано старих како би се знало која је структура у повећању кредитног потенцијала.

Камате

Већина банака у Српској почетком ове године смањила је каматне стопе на кредите, у распону од један до 1,25 одсто.

- Захваљујући новом Закону о измјенама и допунама Закона о банкама РС, сада имамо јасна правила којима се стриктно дефинише начин кориговања промјенљивих каматних стопа и тако онемогућавају различите интерпретације у вези са овом осјетљивом материјом - рекли су у банкама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана