Раст недовољан за одлазак из кризе

Маријана Миљић
Раст недовољан за одлазак из кризе

Бањалука - Повећање грађевинских радова за 45,1 одсто у јуну ове године у односу на мај није довољно да би извукло грађевинарство РС из дубиозе, у којој се налази већ неколико година.

Према подацима Завода за статистику РС, вриједност радова у првом полугодишту ове године мања је за 15 одсто у односу на исти период лани.

Вриједност извршених радова у јуну 2012. године већа је у односу на просјечну вриједност радова у 2011. за 7,5 одсто, док је у односу на исти мјесец прошле године забиљежен пад радова за 5,7 одсто.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС и власник грађевинске фирме "Ранком инжењеринг" Ранко Милић рекао је да је раст вриједности грађевинских радова у јуну у односу на мјесец раније занемарљив, јер и даље није постигнута вриједност радова из првог полугодишта 2011. године.

- Грађевинарство у Српској на ногама држе само фирме које раде у области инфраструктуре, док у области станоградње већ дуго траје застој - рекао је Милић.

Према његовим ријечима, скоро нико не купује станове у Српској, док је с друге стране тржиште пребукирано некретнинама.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да економска криза не дозвољава да се грађевински сектор опорави.

- Велики број грађевинских предузећа није у стању да опстане на тржишту, јер је смањена куповна моћ становника. Пословни простори постали су недостижни, јер људи немају новца - рекао је Павловић и додао да грађевинарство у Српској и даље коче дуге и скупе процедуре добијања грађевинских дозвола.

Када су у питању станови, Павловић каже да се мали број људи одлучује на куповину, а ако имају новца за тај "подухват", углавном траже станове мање квадратуре и изван града, јер су они јефтинији.

- Све ове околности довеле су до тога да грађевински сектор тоне све дубље и дубље - рекао је Павловић и додао да је у вријеме љета, када је и сезона грађевинских радова, увијек примјетан раст извршених грађевинских радова, али да се већ на јесен може очекивати додатни пад грађевинских радова.

Радници

Према подацима Завода за статистику РС, број радника на градилиштима у РС у јуну био је већи за 6,1 одсто у односу на просјечан број радника лани.

- На градилиштима у јуну било је за 4,9 одсто више радника у односу на мјесец раније, док је у односу на јун 2011. године број радника већи за 4,4 одсто - подаци су Завода за статистику РС.

 

+++++++++++++++++++++

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана