Раст исплате штете нагриза капитал

Милијана Латиновић
Раст исплате штете нагриза капитал

БАЊАЛУКА - Осигуравајућа друштва из Републике Српске исплатила су у првом полугодишту ове године 53,3 милиона марака на име накнаде штете клијентима, што је за скоро девет милиона марака више у односу на исти период лани.

Рекао је то за “Глас Српске” предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Бојан Поповић, нагласивши да је првих шест мјесеци ове године обиљежио далеко већи раст исплате штета у односу на раст премије и укупног тржишта осигурања.

- И то је сигурно нешто што нагриза наш капитал. Анализа показује да је укупно тржиште осигурања у Српској у првом полугодишту порасло за око осам процената, односно неживотна осигурања су порасла за девет, а животна за шест одсто. Са друге стране, штете су расле за око 21 одсто - рекао је Поповић.

Он појашњава да је у неким областима осигурања буквално дошло до експлозивног раста.

Примјера ради, истакао је Поповић, код осигурања имовине биљежи се раст исплате штета за око 180 одсто, а код осигурања од аутоодговорности раст од 27 одсто.

- Све то можемо довести у везу са растом цијена резервних дијелова, материјала за градњу, али и растом дневнице мајстора. У првих шест мјесеци ове године на име одштетних захтјева клијената осигуравајућа друштва у Српској исплатила су 53,3 милиона марака, док је у истом периоду лани по том основу исплаћено 44,5 милиона марака - казао је Поповић.

Са друге стране, додао је, фактурисана премија од јануара до краја јуна ове године износила је 136,8 милиона марака, док је у истом периоду 2021. године износила скоро 126 милиона КМ.

- Иако и премије биљеже раст далеко је већи раст исплаћених штета. Све су извјеснији показатељи да тржиште осигурања неће толико расти до краја године, колико ће расти исплате штета - закључио је Поповић.

Тарифе

Бојан Поповић истиче да осигуравачи вјероватно до краја ове године неће мијењати тарифе.

- Видјећемо шта ће се дешавати послије Нове године, али уколико се настави тренд раста исплате штета као до сада и ми ћемо наше тарифе морати кориговати - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана