Раст индустријске производње

Срна
Раст индустријске производње

Сарајево - Индустријска производња у БиХ повећана је у периоду јануар-октобар 2016. године за 3,8 одсто у односу на исти период 2015. године.

Највеће повећање на мјесечном нивоу било је у фебруару и износило је 7,3 одсто, наводи се у информацији Дирекције за економско планирање о кретању макроекономских показатеља за период јануар-октобар 2016. године, коју је данас примио к знању Савјет министара БиХ.


Извозно оријентисана прерађивачка индустрија са повећањем од 3,2 одсто представљала је главни ослонац раста, уз секторе производње електричне енергије и рударства, који су остварили повећање производње од 6,1 одсто, односно 2,9 одсто у односу на исти период 2015. године.

Посматрано на нивоу грана, највише стопе раста остварене су у оквиру производње намјештаја, и то 15,3 одсто, хемијских и готових металних производа око 13 одсто, прехрамбених и дрвних производа око осам одсто, односно шест одсто у односу на исти период претходне године.

У септембру 2016. године број запослених у БиХ био је 733.300 и већи је за два одсто у поређењу са истим мјесецом 2015. године.

Број регистрованих незапослених лица у октобру 2016. године износио је 512.500 и смањен је за 4,5 одсто на годишњем нивоу.

Најзначајнији допринос расту броја запослених био је у областима трговине на велико и мало, поправкама моторних возила и мотоцикала, те прерађивачкој индустрији.

Укупан износ депозита на крају деветог мјесеца достигао је 17,2 милијарде КМ, а депозити становништва до краја септембра порасли су за 6,6 одсто.

Спољнотрговински робни дефицит у БиХ од јануара до октобра 2016. године износио је 5,551 милијарде КМ, и у односу на исти период претходне године смањен је за 3,2 одсто.

За 10 мјесеци прошле године БиХ је извезла робе у вриједности од 7,692 милијарде КМ, што представља повећање од 2,6 одсто у односу на исти период претходне године, док је увоз стагнирао и износио је 13,243 милијарде КМ.

Савјет министара БиХ донио је Одлуку о усвајању Годишњег програма за заштиту потрошача у БиХ за 2017. годину, који је припремио Савјет за заштиту потрошача БиХ.

Програмом је планиран пакет мјера које ће спровести надлежне институције на нивоу БиХ, ентитета и Брчко дистрикта ради побољшања квалитета живота свих грађана БиХ и промоције важности здравља и безбједности потрошача.

Циљеви овог програма су даље усклађивање законодавства БиХ са легислативом ЕУ у области заштите потрошача, стварање услова за ефикасно рјешавање уочених проблема у заштити потрошача, јачање положаја потрошача на тржишту и подизање њихове свијести у односу на њихова права и улогу у тржишној привреди.

Годишњи програм за заштиту потрошача у БиХ за 2017. годину цјеловит је документ који креира оквирну политику заштите потрошача, дефинише приоритете, одређује мјере за њихово остварење, те утврђује носиоце активности за испуњење планираних циљева и задатака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана