Раст индустрије и броја запослених

Срна
Раст индустрије и броја запослених

Сарајево - Физички обим индустријске производње у БиХ порастао је прошле године 2,6 одсто, а праћен је и повећањем броја запослених, показују подаци Дирекције за економско планирање БиХ.

- Повећање економске активности у окружењу, кретање свјетских цијена берзанске робе, посебно енергената и хране, те базни ефекат из прошле године одредили су кретање индустријске производње у БиХ - наведено је у информацији о кретању макроекономских показатеља.

Посматрано према секторима, главни генератор раста била је прерађивачка индустрија у којој је производња повећана за 4,8 одсто. Када је ријеч о индустријским гранама, највеће стопе раста остварене су у производњи намјештаја - 27 одсто, готових металних производа 9,6 одсто, хемијских производа 7,6 одсто и у производњи прехрамбених производа 6,4 одсто. С друге стране, изостао је знатнији допринос сектора чија кретања су детерминисана домаћом тражњом.

Број незапослених у БиХ био је у децембру прошле године мањи за 1,7 одсто на годишњем нивоу и износио је око 530.000. Запосленост је порасла за близу два одсто, на око 700.000 радника, а највећи допринос дале су дјелатности трговине, поправке моторних возила и мотоцикала и прерађивачка индустрија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана