Раст индустрије добар сигнал за улагаче

Маријана Миљић
Раст индустрије добар сигнал за улагаче

БAЊAЛУКA - Раст индустријске производње у Републици Српској од 3,3 одсто у десет мјесеци ове године, економисти виде као добар сигнал за улагаче.

Предсједник Скупштине Подручне привредне коморе Бијељина Ђорђе Славињак каже да раст индустријске производње у овој години није довео и до раста профита власника капитала, али је задржао радна мјеста.

- Предузећа су се одрицала профита да би задржала раднике, што је допринијело континуираној производњи и расту у сектору индустрије. Позитивни резултати домаће производње подићи ће и конкурентност земље - казао је Славињак.

Према подацима Завода за статистику РС производња у октобру у односу на септембар већа је за 1,6 одсто, док је у односу на просјечну мјесечну производњу из 2009. године већа за десет одсто.

- За десет мјесеци ове године у односу на исти период лани остварен је раст производње интермедијалних производа за 15,8 одсто, док су капитални производи забиљежили раст од 2,3 процента - подаци су Завода.

Славињак је рекао да је и у периоду кризе и опрезног поступања инвеститора, раст индустријске производње добар сигнал за улагаче.

- У Српску је могуће привући нове стране инвестиције, јер је РС са својом производњом конкурентна и самим тим интересантна за страни капитал - додао је Славињак.

Производња нетрајних производа ове године мања је за 0,6, а енергије за 2,7 одсто у односу на прошлу годину.

ФБиХ

Према подацима Федералног завода за статистику индустријска производња у овом ентитету за десет мјесеци у односу на исти период лани повећана је за 2,5 одсто.

- Индустријска производња у октобру 2010. у односу на исти мјесец прошле године већа је за 8,6 одсто - наводи се у извјештају Завода ФБиХ.

У области вађења руда и камена индустријска производња у ФБиХ мања је за 6,4 одсто, док је производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом и водом већа за 0,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана