Раст франка пријети дужницима

Тања Шикањић
Раст франка пријети дужницима

БАЊАЛУКА - Становницима у БиХ је пласирано око 100 милиона марака кредита везаних за швајцарски франак, а стални раст ове валуте представља озбиљну пријетњу платишама кредита у францима, упозоравају у Спољнотрговинској комори БиХ.

Швајцарски франак, који стално расте због пада повјерења инвеститора у америчку и европску економију, почетком седмице поскупио је отплату кредита у земљама региона.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дујко Хасић је истакао да, иако у БиХ свега неколико банака одобрава кредите у швајцарској валути, њихов износ тренутно се креће око 100 милиона КМ, те се углавном ради о стамбеним кредитима.

- Усљед раста вриједности франка, расту и рате за отплату ових кредита, због тога што је валутна клаузула везана за франак - истакао је Хасић.

Члан Управног одбора Удружења банака БиХ Милан Радовић истакао је да је један број клијената у банкама у РС већ тражио замјену кредита који су били изражени у валути франак за евро, односно КМ.

- Губитак за клијента је у томе што је раст франка значајан у посљедње вријеме, што је довело до повећања ануитета, тако да је клијент који је враћао по неколико година кредит, дошао у позицију да није отплатио готово ништа од кредита, јер се износ кредита повећао - истакао је Радовић.

Дујко Хасић сматра да банке у БиХ нису смјеле послије рецесије да везују валутну клаузулу за швајцарски франак, јер је привреда Швајцарске у великој предности у односу на остале европске привреде.

- То показује да у БиХ нико не води рачуна о клијентима који су повукли такав потез и задужили се у францима. Агенције за банкарство у оба ентитета су требале да имају у виду да се ради о близу 100 милиона марака кредита у францима, те су са Централном банком БиХ требале да размотре ситуацију да се валутна клаузула везује за КМ, а не за франак - истакао је Хасић.

Каматне стопе

Милан Радовић је истакао да су кредити везани за швајцарски франак били врло популарни прије неколико година, јер су банке клијентима нудиле ниже каматне стопе него у стандардним кредитним аранжманима.

- Тада је каматна стопа на кредите у швајцарским францима била за два до три процента нижа у односу на камате кредита изражених у КМ или еврима. Клијенти су, дакле, одлучивали да ли ће се задуживати под повољнијим каматним стопама, а мање стабилним валутама или не - истакао је Радовић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана