Раст десезониране производње у Републиси Српској

Срна
Раст десезониране производње у Републиси Српској

Бањалука - Укупна десезонирана производња у грађевинарству у Републици Српској у првом тромјесечју ове године, у поређењу са претходним тромјесечјем, има позитивну стопу раста од 0,6 одсто, подаци су Републичког завода за статистику Републике Српске.

Посматрано према врсти грађевинских објеката у истом периоду, позитивна стопа раста производње у грађевинарству забиљежена је на објектима високоградње од 0,6 одсто и на објектима нискоградње од 0,4 одсто.


Укупна календарски прилагођена производња у грађевинарству у првом тромјесечју ове године, у поређењу са првим тромјесечјем прошле године године, има негативну стопу раста од 6,9 одсто.

Посматрано према врсти грађевинских објеката у истом периоду, забиљежена је негативна стопа раста на објектима високоградње од 1,1 одсто и на објектима нискоградње од 9,1 одсто.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да узрок пада календарски прилагођене производње у првом овогодишњем кварталу лежи у највећој мјери због временских услова, односно екстремних хладноћа који су владали прошле зиме и који нису дозвољавали извођење радова.

Он је навео да, када се посматрају подаци десезониране производње, раст грађевинске активности је нарочито био везан за стамбему изградњу.

"Потражња за становима не јењава, а цијене стамбеног квадрата, посебно у већим грдовима као што је то напримјер Бањалука не падају иако то може звучати парадоксално у условима пада платежне способности становништва", рекао је Маркићевић додајући да се као купци у великом броју јаљају лица "која раде вани".

Према његовим ријечима, раст на извођењу радова на објектима нискоградње углавном је везана за активности изградње мреже аутопутева која се финансира из ино-кредита.

"Оно што је уочљиво је мала, скоро никаква активност на грађевинским радовима везаним за градњу привредне инфраструктуре, односно оних грађевинских објеката битних за рад фабрика и предузећа, а што говори о недовољном расту произвођачке дјелатности", рекао је Маркићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана