Раст БДП-а убрзао на 3,3 одсто

Маријана Миљић
Раст БДП-а убрзао на 3,3 одсто

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) РС порастао је у трећем кварталу 2016. године за 3,3 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, чиме је раст привреде добио још већи замах.

БДП је у првом кварталу 2016. године забиљежио годишњи раст од 2,2 одсто, у другом од 1,8, да би у трећем стигао до 3,3 процента.

Посматрано према подручјима, БДП је у трећем овогодишњем тромјесечју у области вађења руда и камена, прерађивачке индустрије, производње и снабдијевања струјом, гасом, паром и климатизацији, те снабдијевању водом, управљању отпадом и дјелатности санације животне средине порастао за девет одсто. У подручју пољопривреде, шумарства и риболова забиљежен је раст од 8,4 одсто.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да је позитивно што стопа БДП-а наставља да расте, али да тај темпо може да буде много бржи.

- Стопа раста од 3,3 одсто у трећем кварталу је охрабрујућа, али не даје наду да ће РС раније изаћи из привредне неактивности. Праг привредне активности у РС је доста низак и свака стопа раста БДП-а испод четири одсто не би требало да буде задовољавајућа за власт и привреду. Само стопе раста БДП-а веће од четири одсто дају наду грађанима, привреди и уопште РС да ће раније доћи у зону да стање у земљи и друштвени стандарди буду на вишем нивоу - наводи је Рачић и прогнозира да би у цијелој години раст БДП-а требало да износи 2,5 до три одсто.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић рекао је да, када се све сабере, Српска неће постићи пројектовану стопу раста БДП-а од три до 3,5 одсто у 2016. години.

- Важно је са друге стране да РС биљежи раст стопе БДП-а јер је сада већ извјесно да ћемо 2016. годину завршити са позитивном стопом од око 2,5 одсто. Међутим, тај раст на годишњем нивоу није довољан јер њега биљеже развијене земље. Због тога би Српска требало да има стопу раста БДП-а од четири одсто, да би сви осјетила ефекте тог раста и развоја - навео је Дудуковић.

Раст БДП-а по кварталима

2015.                     2016.

Први 1,1%           2,2 %

Други         1,5 % 1,8 %

Трећи         1,4 % 3,3 %

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана