Раст БДП-а у Српској од 6,9 одсто

ГС
Раст БДП-а у Српској од 6,9 одсто

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о стању у привреди у Српској за 2021. годину у којој се наводи да је остварена стопа реалног раста бруто домаћег производа од 6,9 одсто у односу на 2020. годину.

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о стању у привреди у Српској за 2021. годину у којој се наводи да је остварена стопа реалног раста бруто домаћег производа /БДП/ од 6,9 одсто у односу на 2020. годину.

- Остварен је раст индекса индустријске производње од 12,1 одсто у односу на претходну годину. Раст је настављен и у првом полугодишту ове године, те је износио 5,1 одсто у односу на исти период претходне године - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Републике Српске.

Просјечна нето плата, након опорезивања, је виша за пет одсто у односу на 2020. годину и износила је 1.004 КМ.

Раст плате је настављен и у овој години, те је у првом полугодишту износила 1.157 КМ и виша је за 3,6 одсто у односу на исти период претходне године.

Остварен је раст финансијских показатеља пословања привредних субјеката из реалног сектора, тако да су остварени укупни приходи у 2021. години виши за 15,2 одсто у односу на претходну годину.

Раст извоза виши је за 31 одсто у односу на претходну годину, а остварени извоз у 2021. години превазишао је онај из 2018. године.

Број запослених у Републици Српској у 2021. години је највећи од када се овај показатељ прати - 279.030 запослених лица, што је више за 4.803 запослена или 1,75 одсто у односу на 2020. годину, наводи се у саопштењу.

РЕДОВНО ПРАТИТИ КРЕТАЊЕ КАМАТНИХ СТОПА, БАНКАРСКИ СЕКТОР ОДРЖАО СТАБИЛНОСТ

Влада Републике Српске очекује да Агенција за банкарство Српске редовно прати кретање каматних стопа и да у оквиру својих надлежности доноси мјере на ублажавању ефеката пораста каматних стопа на међународном финансијском тржишту.

Влада Српске очекује да Агенција за банкарство у оквиру својих надлежности доноси мјере с циљем ублажавања могућих негативних ефеката на стабилност финансијског сектора и заштиту корисника финансијских услуга, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

На данашњој сједници Влада се упознала о Извјештају о стању у банкарском систему Републике Српске, као и о Извјештају о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за прво полугодиште ове године.

САГЛАСНОСТ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ 1.400 СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА

Влада Републике Српске на данашњој сједници дала је сагласност за запошљавање 1.400 страних држављана и лица без држављанства у Српској за 2023. годину.

Утврђена годишња квота односи се на продужење 400 раније издатих радних дозвола и на издавање 1.000 нових радних дозвола за ново запошљавање страних држављана и лица без држављанства у Републици Српској, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Данашњом одлуком Владе о давању сагласности на Одлуку о утврђивању квота радних дозвола за запошљавање страних држављана и лица без држављанства у Републици Српској за 2023. годину утврђена је годишња квота радних дозвола за запошљавање 1.400 страних држављана и лица без држављанства

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана