Раст акцизе руши домаћу производњу

Жељка Кокот
Раст акцизе руши домаћу производњу

Сарајево - Произвођачи пива, алкохолних пића и природних ракија у БиХ истакли су јуче да плаћају акцизу по највишој стопи у региону и да би свако додатно повећање овог пореског оптерећења довело до смањења производње и продаје домаћих производа, раста њихове цијене, затварања радних мјеста и пада прихода за буџете и јавне фондове.

Представници Спољнотрговинске коморе БиХ и привредних комора ентитета и Брчко дистрикта разматрали су у Сарајеву могуће посљедице рјешења дефинисаних Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о акцизама који је у фебруару усвојио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ. Пословна заједница је донијела јединствен закључак да је предвиђено повећање стопе акциза апсолутно неприхватљиво, о чему ће обавијестити све релевантне институције, а посебно Савјет министара БиХ.

Домаћа пиварска индустрија годинама послује у тешким условима и већ су присутни негативни трендови у производњи и приходима. Производња и продаја пива имају тренд пада још од 2012, а у периоду од 2012. до 2015. године продаја домаћег пива је смањена за 10.604 хектолитра. Само 40 одсто производних капацитета је искоришћено, а изузетак је "Бањалучка пивара" која је прешла праг од 400.000 хектолитара. Представници привредних комора су истакли да континуиран пад извоза и раст увоза у протекле четири године указује на неравноправан положај домаћих произвођача у односу на увознике и јасно показује стално повећање спољнотрговинског дефицита овог сектора. Производни капацитет домаћих пивара, како је наведено, може задовољити потребе не само домаћег већ и ширег тржишта, али он није искоришћен због изостанка бољих услова за пословање пивара. Упозорено је да би ново повећање акциза још више угрозило домаће произвођаче. Акцизна стопа у БиХ је и сада 38 одсто виша од европског минимума, а акциза на пиво је и сада виша него у Њемачкој, Шпанији и другим великим развијеним земљама.

- Када се планирано повећање акциза дода на постојећу стопу, укупно повећање ће износити више од 60 одсто, јер му је претходио раст акцизе од 25 одсто у 2014. години. То је огромно повећање и уз ПДВ би додало 1,76 КМ на цијену гајбе пива, што би угрозило пословање и продају домаћих произвођача, али и вриједност уплата у буџет на основу изворних прихода - казао је предсједник Групације произвођача пива при Спољнотрговинској комори БиХ Един Ибрахимпашић.

Ништа боља ситуација није ни када је ријеч о производњи алкохола, алкохолних пића и природних ракија јер је настављен тренд смањења извоза и раста увоза, који је тренутно 59 одсто већи од извоза. Акциза на алкохол и алкохолна пића износи 15 КМ по литру апсолутног алкохола, односно осам марака на воћну природну ракију. Предложеним измјенама предвиђен је раст намета за пет марака по литру апсолутног алкохола, односно 2,5 КМ за природну ракију. Привредници су истакли да акциза на производе с удјелом алкохола мањим од 15 одсто у Хрватској износи 1,28 КМ по литру готовог производа, док акциза на етилни алкохол износи 13,6 КМ по литру чистог алкохола. У Србији акциза на јака алкохолна пића износи пет марака по литру, односно 1,96 по литру за природну ракију. У Црној Гори акциза на средња алкохолна пића износи 1,95 по литру, а намет на чисти алкохол 12,6 КМ.

Превозници

Потпредсједник Главног одбора Удружења превозника терета при Спољнотрговинској комори БиХ Јово Цвијић навео је да ће, уколико дође до повећања акцизе на гориво, превозници робе и путника посегнути за радикалним потезима и блокирати институције и важне саобраћајнице.

- Увођењем нове акцизе додатно се убија већ убијено и срља у нову пропаст и неизвјесност - упозорио је Цвијић.

Земље које имају нижу стопу акциза на пиво од БиХ (КМ)

Европски минимум      0,18

Бугарска    0,18

Њемачка    0,18

Луксембург         0,19

Румунија    0,20

Шпанија     0,20

Чешка         0,28

Литванија   0,30

Словачка   0,34

Малта         0,40

Србија        0,40

БиХ   0,40

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана