Раст акциза гаси 5.000 радних мјеста

Жељка Кокот
Раст акциза гаси 5.000 радних мјеста

Сарајево - Увођење додатних акциза на гориво, пиво и безалкохолна пића подједнако би осјетили произвођачи и потрошачи, али и држава, јер би умјесто очекиваног раста пореских прихода, дошло до пада производње, тражње и потрошње, а отказе би добило око 5.000 радника.

Ово је истакнуто након састанка у Спољнотрговинској комори БиХ, који је у петак у Сарајеву окупио представнике групације произвођача безалкохолних пића и пива и Самосталног синдиката запослених у пољопривреди, прехрамбеној и дуванској индустрији, водопривреди, угоститељству, туризму и трговини БиХ.

Циљ овог састанка је био анализирање ефеката измјена Закона о акцизама на домаћу привреду.

Став свих произвођача јесте да би, уколико поменуте измјене буду усвојене, домаћа привреда доживјела колапс, односно смањење профитабилности и гашење великог броја фирми.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић каже да би БиХ, уз ово повећање, имала натпросјечну стопу акциза у односу на већину европских земаља и далеко највишу у региону, што би неизбјежно довело до раста увоза.

- БиХ у садашњем стању пословања има инсталисане капацитете за производњу пива од око два милиона хектолитара од којих је у функцији око 799.000 хектолитара, односно око 40 одсто. Очекује се да ће повећање акциза засигурно смањити искоришћеност капацитета на свега 10 одсто, чиме би производња фактички била угашена - каже Егрлић и додаје да би раст акциза угрозио радна мјеста, добављаче и остале индиректне учеснике у производњи и промету поменутих производа.

У највећем проблему би се могли наћи произвођачи безалкохолних пића и воде који би постали потпуно неконкурентни у односу на производе из сусједних земаља које имају знатно ниже акцизе или их уопште немају.

- Земље ЕУ као што су Њемачка, Естонија и Бугарска одбиле су захтјев за увођење акциза на ове производе препознајући да је корист за државу премала, а ризик превелик - рекао је предсједавајући Групације безалкохолних пића и вода Харис Муслић и додаје да би повећањем акциза био прекинут низ добрих резултата ове производне гране иако се очекивала њена експанзија.

Удио акциза и редовних пореза у цијени домаћих производа је сада већи од удјела трошкова производње, док ће са увођењем додатне акцизе производња претрпјети огромну штету.

- Произвођачи неће дизати буне, али хоће цијене финалног производа на тржишту, чиме ће дио пореског терета са нама понијети и купци који наставе конзумирати домаће производе - закључује Муслић.

Предвиђено повећање

Нацртом измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, које је усвојио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО), предвиђено је повећање акцизе на гориво и аутогас за 15 фенинга по литру, на пиво за 15 фенинга, а на алкохолна пића и природне ракије за пет, односно 2,5 КМ по литру апсолутног алкохола.

Приходи од раста акцизе на пиво и алкохол биће усмјерени ентитетским фондовима здравственог осигурања, док ће се новац од повећања акциза на нафтне деривате, као и до сада, слијевати у буџете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана