Расписан конкурс за додјелу деташмана фирмама из БиХ за рад у Њемачкој

Данијела Бајић
Расписан конкурс за додјелу деташмана фирмама из БиХ за рад у Њемачкој

БАЊАЛУКА - Недостатак инвестиција, а самим тим и смањен обим посла не спречава домаће неимаре, који изводе грубе грађевинске радове у Њемачкој, да и у наредној деташманској години послују на подручју ове, за многе и даље “обећане земље”.

У деташманској години, која почиње у октобру и траје до краја септембра 2025, додјељује се 1.910 дозвола домаћим предузећима за извођење радова у Њемачкој. Како је саопштено из Спољнотрговинске коморе БиХ, која је јуче расписала конкурс, од укупног броја Српској се распоређује 506 дозвола. ФБиХ припало је 1.013 дозвола, док се од 391 дозволе посебног контингента 172 односе на грађевинарство, 104 на изолатерство, а 115 на остале дјелатности.

- Квота од 391 дозволе посебног контингента расподјељује се у омјеру двије трећине за предузећа из ФБиХ и једна трећина за фирме из Српске са већинским власништвом капитала правних и физичких лица из Словеније, а у недостатку таквих предузећа и остала предузећа из БиХ - стоји у конкурсу, који је отворен 15 дана.

Секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић истакао је за “Глас Српске” да су деташмани за рад у Њемачкој од великог значаја за домаћу привреду.

- Домаћа предузећа, поред остварених значајних средстава, у Њемачкој су имала прилику и да се упознају са новим технологијама које се тамо примјењују. У том сегменту смо, заиста, имали значајан напредак - рекао је Петровић.

Додао је да су претходних година, када је била велика навала, чак тражили повећање контингента деташмана, што им није било омогућено, јер је Њемачка сматрала да је то довољно, а све како би привукла што већи број страних радника који би били запослени у њиховим привредним друштвима. Деташирани радник је, објаснио је он, запослен у матичној земљи и он само привремено ради у Њемачкој, односно док има посла.

- У Њемачкој је тренутно дошло до одређеног пада грађевинске активности, посебно у дијелу грубе градње, тесарије, арматуре и зидарије, тако да у овом моменту ни потреба није већа - казао је Петровић додајући да Српска има одређени број компанија које су стабилне.

Према његовим ријечима, фирме које се баве извођењем електро, машинских и водоводних инсталација у Њемачкој и даље раде истом динамиком, јер завршавају објекте из претходних година.

- У случају да не дође до брзог опоравка грубе градње, за очекивати је да и ове фирме могу запасти у проблеме. Међутим, њемачко тржиште је огромно и сматрам да ће они сигурно нешто урадити да не дође до тога - нагласио је Петровић.

Власник предузећа “Монтинг монтажа” из Бијељине Спасоја Албијанић рекао је да њихови радници већ 25 година послују на њемачком тржишту, гдје обављају разне монтажерске и грађевинске радове.

- И ове године ћемо се пријавити на конкурс за деташмане који су веома значајни за многе наше фирме.  Отприлике сваке године у Њемачку, гдје су послови и даље боље плаћени него на домаћем тржишту, шаљем исти број радника, њих педесетак - истакао је Албијанић.

Деташмани за 2024/2025. годину

Република Српска

* 222 за грађевинарство

* 126 за изолатерство

* 148 за остале дјелатности

ФБиХ

* 446 за грађевинарство

* 270 за изолатерство

* 297 за остале дјелатности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана