Расписан конкурс за деташмане

ATV
Расписан конкурс за деташмане

Грађевинске фирме из РС за сљедећу годину имају на располагању 666 дозвола или деташмана за послове у Њемачкој. Највише дозвола је из области грађевинарства 208, изолатерства 124, и 197 дозвола за остале области.

“Предузећа морају да обављају ту дјелатност за коју су пријављени, морају имати најмање 15 радника, приказати референц листу и приказати остварене приходе у претходној години. То су основни услови да би фирма могла да учествује на конкурсу”, изјавио је за АТВ Миле Петровић, Секратар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС.

Услови су и да фирме немају забрану рада у Њемачкој, као и да у тој држави имају регистровано представништво. Морају измирити обавезе према радницима за пензионо и здравствено осигурање, као и измирене обавезе према коморама по основу накнада за коришћење деташмана. Фирма Монтинг монтажа из Бијељине, већ 20 година послује у областима машинске и електромонтаже, преко деташмана у Њемачкој. Кажу, у просјеку 60 до 70 радника буде ангажовано на пословима у Њемачкој.

“Немамо друге алтернативе. То је једини начин да се сад задржи и сачува овај дио радника на нашем тржишту. Јер ипак ти који иду преко деташмана имају све њемачке услове и што се тиче плата и свега другог, чак и боље него што имају у њемачким фирмама”, изјавио је Спасоја Албијанић, директор привредног друштва Монтинг монтажа д.о.о. Бијељина.

Ипак, то није довољно за поједине раднике. Дешава се да, када дођу у Њемачку преко фирме из Републике Српске, са том улазном визом једноставно пређу да раде у њемачку фирму. Многи се међутим покају. 

“Наши радници у одређеним случајевима прелазе и за лошије услове у Њемачку фирму у нади да ће имати остварену пензију, преко Њемачке. Међутим, врло често се дешава ситуација да се и да се радници врате нашим фирмама јер не буде то баш тако као што се приказује”, додао је Петровић

За ову годину конкурисало је 28 предузећа која су добила послове и раде у СР Њемачкој. Конкурс за сљедећу грађевинску сезону отворен је до 8. августа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана