Раскринкавање грчких утаја

Агенције
Раскринкавање грчких утаја

Берн - Влади Швајцарске поднесена је петиција да дозволи раскринкавање тајних рачуна Грка у тамошњим банкама, преноси РТС.

Та средства, ван домашаја порезника, чак су два и по пута већа од бруто домаћег производа Грчке.

Швајцарска би могла да помогне Грчкој тако што би јој послала имена утајивача пореза, наводи се у петицији упућеној влади у Берну.

У петицији коју је покренуо активиста “Женевске трговинске уније” Паоло Ђиралди, тврди се да су Грци утајили око 550 милијарди евра, што је 2,5 пута више од БДП-а њихове домовине, а “дио тог новца лежи у швајцарским банкама”, преноси АФП.

У петицији се напомиње, да је Швајцарска недавно послала хиљаде имена америчких клијената швајцарске банке УБС пореским властима у Вашингтону, у оквиру истраге у САД о утаји пореза.

У петицији се примећује да су због новца који лежи у швајцарским банкама “људи у Грчкој још гладнији”.

Швајцарска и Грчка већ воде преговоре о сарадњи на пољу раскринкавања утаје пореза.

У оквиру договора, Грци са непријављеним средствима у Швајцарској остали би анонимни, али би њихова средства опорезивао Берн, који би затим те приходе прослиједио Атини.

Грчка је, међутим, одустала од тог плана након што је дошла у посјед ЦД-а са именима својих држављана са непријављеним средствима на рачунима швајцарских банака, саопштило је грчко Министарство финансија.

Атина није објавила процјену вриједности тих средстава, али се у медијима у тој земљи бројке крећу од двије до 200 милијарди евра.

Асоцијација швајцарских банкара је, прије најновије петиције, одбацила позив Грчке да објави детаље о рачунима Грка у Швајцарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана