Раскинути везу банака и држава

Агенције
Раскинути везу банака и држава

Брисел - Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј објавио је извјештај у коме је изнио приједлоге за јачање интеграција у еврозони, а који би требало да осигурају опстанак евра.

Према Ван Ромпејовом приједлогу, права економска и монетарна унија била би успостављена у три фазе.

У првој фази, до краја 2013. године, увођењем јединственог надзорног механизма требало би да буде прекинута веза између банака и држава, која се сматра једним од главних узрока кризе, преносе агенције.

Државе су, наиме, новцем пореских обвезника биле присиљене да спашавају посрнуле банке.

Послије успостављања надзора, Европски стабилизациони механизам - фонд за спашавање чланица еврозоне, требало би да директно докапитализује банке.

Правни и оперативни оквир за директну докапитализацију требало би да буде завршен до краја марта 2013. године.

У другој фази, која почиње 2013. године, а завршава крајем 2014. године, успоставило би се јединствено тијело које би било задужено за реструктуисање и ликвидацију банака, те механизам путем којег би земље чланице могле да склапају уговоре са европским институцијама за спровођење структурних реформи. Заузврат би добиле финансијску подршку.

У трећој и посљедњој фази, послије 2014. године, еврозона би требало да добије "буyетски капацитет", добро дефинисан и ограничен како би се побољшала отпорност земаља чланица на економске шокове.

Буyетски капацитет могао би бити добар темељ за издавање заједничких обвезница, а да при том то не постане заједнички дуг.

Ромпеј је извјештај припремио у сарадњи са предсједником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом, предсједником Европске централне банке Маријем Драгијем и шефом еврогрупе Жан-Клодом Јункером.

О овом извјештају ће бити ријечи на самиту у Бриселу 13. и 14. децембра.

Раслојавање

ЕУ је посљедњу годину суочена са ризиком од раслојавања у двије групе земаља, у којима државе еврозоне напредују брже од осталих, што би могло да означи почетак распада савеза који је стваран 60 година, наводи се у Ројтерсовом коментару.

Умјесто да се развија уједначеном брзином, у двије групе или да јединствена стагнира на ивици назадовања, ЕУ све више личи на аутопут са три траке. Када се лидери Уније сљедеће седмице буду састали на самиту у Бриселу, тај пут који води у будућност биће главна тема.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана