Ранко Милић: Покренути производњу за нова радна мјеста

Марина Чигоја
Ранко Милић: Покренути производњу за нова радна мјеста

Висока незапосленост код нас, на коју је упозорила и Европска комисија, један је од кључних разлога неизласка из кризе, јер пад незапослености указује на два узрока. Један је сива економија, а други да народ умире од глади. Овдје народ не умире од глади.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Ранко Милић.

- Осјетно је да је посла све мање и да привредници због тога долазе у велике проблеме. Јасно је да нас у сљедећем периоду чекају много већи проблеми, ако се не покрену додатне активности на покретању нове производње и запошљавања људи - рекао је Милић.

* ГЛAС: Како послодавци могу побољшати пословно окружење Републике Српске?

МИЛИЋ: Морамо на најмању могућу мјеру свести рад на црно. Тек тада можемо да причамо о унапређењу. Aко знамо да је грађевински сектор, посебно станоградња, грана која прва осјети кризу, али је исто тако мотор који вуче из кризе, онда видимо који су то могући правци изласка из кризе. Грађевински сектор, што директно, што индиректно, јако велики број грана вуче уз себе. Дакле, један од начина свакако је унапређење овог сектора. Велики дио грана привреде Српске још није почео да излази из кризе, а са друге стране имамо неуређено тржиште, увози се много неквалитенија роба од наше, и то по нижим цијенама, због чега наша привреда трпи.

* ГЛAСНезапосленост је велики проблем привреде Српске, на који је упозорила и Европска комисија. Како омогућити веће запошљавање?

МИЛИЋ: Висока незапосленост код нас, на коју је упозорила Европска комисија, је један од кључних разлога неизласка из кризе, јер пад незапослености указује на два узрока. Један је сива економија, а други да народ умире од глади. Овдје народ не умире од глади. Осјетно је да је посла све мање и да привредници због тога долазе у велике проблеме. Јасно је да нас у сљедећем периоду чекају много већи проблеми, ако се не покрену додатне активности на покретању нове производње и запошљавању људи. У противном доћи ћемо у ситуацију која је врло опасна.

* ГЛAС: Према подацима Aгенције за банкарство Републике Српске предузећа све више касне у враћању кредита. Како то промијенити?

МИЛИЋ: Привреда касни са враћањем кредита због тога што имају нередовне приливе. Имамо ситуацију да ако неки послодавац није уплатио порезе и доприносе, Пореска управа ће угасити ту фирму, без обзира на то што тај послодавац има ненаплаћене приходе од неког другог.

* ГЛAС: Произвођачи се све више жале на немогућност наплате испоручене робе, на шта чекају и по неколико мјесеци. Шта је узрок томе?

МИЛИЋ: Тржиште се суочава са недостатком новца да би се покрили сви трошкови. Ови проблеми вуку се већ годинама уназад, задуживањима и претварањима дугова. Кашњења нису толики проблем, колико је проблем питање да ли ће се дуговања уопште платити. Код нас се нико не бави тиме, већ се тражи начин да се наметну нови терети предузећима.

* ГЛAС: Који су највећи проблеми са којима се сусрећу послодавци у Републици Српској?

МИЛИЋ: Главни проблем је нелојална конкуренција, односно сиво тржиште. То проузрокује и недостатак пословних активности, а онда и недостатак новца. У протеклом периоду банкарски сектор пласирао је средства, у највећој мјери путем потрошачких кредита, грађанству и на тај начин индиректно гушио привреду. Управо због тога догодио се одлив новца који је био неопходан привреди.

Откази

* ГЛAС: Колико су послодавци користили кризу као изговор за отпуштање радника?

МИЛИЋ: Постојали су појединачни случајеви, али на основу њих се не може градити слика стања у земљи. Сваки појединачни случај треба да се именом и презименом изнесе и нека се то питање рјешава у складу са законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана