Рампа за извознике тешка 47 милиона

Марина Чигоја
Рампа за извознике тешка 47 милиона

Сарајево - Извоз агроиндустријских производа из БиХ у Хрватску у прошлој години смањен је за 47 милиона марака, а укупну слику размјене са том земљом поправио је извоз струје који је повећан за чак 153 милиона марака.

Према подацима Спољнотрговинске коморе, укупан извоз БиХ у Хрватску лани је смањен за 2,88 одсто, а увоз за 5,18 одсто.

Према ријечима савјетника генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Игора Гаврана, структура трговине открива колико су се значајне промјене догодиле након уласка Хрватске у ЕУ 1. јула 2013. године. Он каже да је до драстичног пада извоза пољопривредно-прехрамбених производа дошло управо у другом полугодишту, односно од момента уласка Хрватске у ЕУ када је онемогућен пласман ових производа из БиХ у ту земљу.

Извоз агроиндустријских производа из БиХ у Хрватску лани је износио 172,3 милиона, а годину раније 219,3 милиона КМ. С друге стране, из Хрватске у БиХ лани су увезени ти производи у вриједности од 780,6 милиона, а годину раније 799,5 милиона КМ.

- Смањене извоза пољопривредно-прехрамбених производа из БиХ износило је 21,43 одсто и тај пад се у потпуности односи на друго полугодиште, јер је у првом тренд био позитиван. С друге стране, смањење увоза из Хрватске је било симболично, свега 2,36 одсто - рекао је Гавран.

Извоз производа животињског поријекла који се више не могу извозити у Хрватску, а прије свега меса и млијека, смањен је за чак 48,3 одсто, односно за 32 милиона КМ.

Гавран је истакао да се највеће повећање извоза у Хрватску односи на електричну енергију.

- Најбољи примјер колико је струја утицала на цијелу слику јесте то да је извоз струје лани износио 223 милиона КМ, а 2012. само 70 милиона КМ. Ако не бисмо узели у обзир електричну енергију, укупна размјена са Хрватском је у суштини погоршана - рекао је Гавран.

Он је истакао да је лани забиљежено драстично повећање увоза шећера из Хрватске у БиХ - за чак 600 одсто. Увоз шећера са 18,3 милиона КМ у 2012. години повећан је на чак 135 милиона марака лани. БиХ тренутно има одобрење за извоз меда и рибе на тржиште ЕУ. Извоз је износио 1,223 милијарде, а увоз 2,687 милијарди КМ, док је у 2012. извоз био 1,26 милијарди КМ, а увоз 2,834 милијарде.

Васић

Представници Спољнотрговинске коморе БиХ одбацили су јуче могућност да током године дође до промјене става власти БиХ које одбијају да прихвате захтјев Европске комисије за омогућавање бесцаринског увоза из Хрватске.

- Наш јединствен став јесте да се не смије допустити бесцарински увоз пољопривредних и прехрамбених производа из Хрватске и да таква заштита мора остати све док домаћи произвођачи не ојачају како би могли пласирати сличну робу на тржиште ЕУ - рекао је потпредсједник Коморе Немања Васић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана