Рампа за дивиденде и награде банкарима

Марина Чигоја
Рампа за дивиденде и награде банкарима

Бањалука - Банке у РС не могу исплаћивати дивиденде и награде из дијела добити члановима надзорног одбора и управе банке, ни куповати сопствене акције ако њихов нето капитал не износи најмање 14,5 одсто, а основни капитал 8,5 одсто од укупног износа ризичне активе.

Предвиђено је то одлуком о привременом ограничењу и условима за исплату дивиденди и дискреционих бонуса од стране банака коју је Управни одбор Агенције за банкарство РС донио на сједници 27. фебруара 2013. године.

- Овом одлуком утврђују се привремено ограничење и минимални услови за исплату дивиденди у новцу акционарима банке и награда из дијела добити члановима надзорног одбора и управе, односно исплата дискреционих бонуса, као и за куповину сопствених акција банке, односно стицање сопствених акција - наводи се у одлуци која је објављена у “Службеном гласнику РС”.

Додаје се да, када банка испуњава услове нето капитала и основног капитала, исплате и стицање акција може да врши само у износима који неће нарушити износе нето капитала и основног капитала.

Директор Агенције за банкарство РС Славица Ињац је рекла да према прописима РС банке морају да имају стопу капитала од 12 одсто у односу на пондерисану ризичну активу, док је у Европи тај износ осам одсто.

- Дакле, ми имамо строжи безбједносни механизам, али смо и поред тога, сада повећали износ, да бисмо у овим кризним временима били што сигурнији. Повећали смо опрез, односно поставили веће захтјеве за већи капитал банкама које желе да исплате дивиденду. Оне могу да искажу добит, али ту добит треба да користе за повећање капитала, а не за исплату акционарима - рекла је Ињац и додала да је ова мјера привремена.

- Ако видимо да је криза прошла и да је повећана стабилност сектора, ту одлуку ћемо ставити ван снаге - нагласила је Ињац.

У Удружењу банака БиХ кажу да је то хармонизована одлука са Агенцијом за банкарство ФБиХ и да је она у функцији јачања капиталне основе банкарског сектора у БиХ.

- Адекватност капитала у БиХ сада је већа од тих 14,5 одсто и ми иначе имамо добру адекватност капитала - казали су у Удружењу.

Према подацима Агенције за банкарство РС, просјечна стопа адекватности капитала на крају трећег квартала 2012. године износила је 16,1 одсто, што је за два одсто мање у односу на крај 2011. године.

- Пад нето капитала од пет одсто углавном је посљедица умањења капитала за 157 одсто у односу на крај 2011. године по основу обрачунатих недостајућих резерви по регулаторном захтјеву. Укупно пондерисани ризик растао је по стопи од седам одсто. Стопа адекватности капитала креће се у распону од 12,1 одсто до 30,97 одсто, што значи да све банке испуњавају прописани лимит од 12 одсто, иако се једна банка налази на самој граници прописаног лимита - истакли су у Агенцији.

Бонуси у Европи

Европа се спрема да стане на крај енормним бонусима банкара, а нова правила ће спријечити банкаре у земљама Европске уније да примају бонусе веће од њихове годишње зараде.

Ова реформа ће, по ријечима аналитичара, учинити да Европска унија створи најбоље безбједносне гаранције да неће доћи до нових банкарских скандала, који су потресали земље чланице протеклих година.

- Након што су грађани Швајцарске на недавном референдуму гласали за ограничавање високих надокнада за менаџере великих компанија, више међународних фирми спрема се да напусти земљу, изјавио је предсједник швајцарског Економског комитета Рудолф Верли.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана